Błyskawiczna wysyłka zamówień

30 dni na zwrot

Pomoc i kontakt

Japońskie noże kuchenne

(647 produktów)
  1. Garneczki
  2. Noże kuchenne
  3. Noże japońskie
SATAKE Tomoko 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
SATAKE Tomoko 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
SATAKE Tomoko 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
SATAKE Tomoko 20 cm - japoński nóż do chleba ze stali nierdzewnej
SATAKE Tomoko 20 cm - japoński nóż do chleba ze stali nierdzewnej
SATAKE Tomoko 20 cm - japoński nóż do chleba ze stali nierdzewnej
SATAKE Oliver 20 cm brązowy - japoński nóż szefa kuchni ze stali molibdenowo-wanadowej
SATAKE Black Ash 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
SATAKE Black Ash 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
SATAKE Black Ash 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
SATAKE Black Ash 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
TESCOMA Azza gładki 18 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw i owoców stalowy
TESCOMA Azza gładki 18 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw i owoców stalowy
TESCOMA Azza gładki 18 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw i owoców stalowy
TESCOMA Azza gładki 18 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw i owoców stalowy
TESCOMA Azza gładki 18 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw i owoców stalowy
TESCOMA Azza gładki 18 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw i owoców stalowy
GLOBAL MinoSharp G-2220GB 20 cm - japoński nóż szefa kuchni z ostrzałką ze stali nierdzewnej
KANETSUNE SEKI 15,5 cm - japoński nóż do ostryg ze stali nierdzewnej
KANETSUNE SEKI 15,5 cm - japoński nóż do ostryg ze stali nierdzewnej
KANETSUNE SEKI 15,5 cm - japoński nóż do ostryg ze stali nierdzewnej
KANETSUNE SEKI 15,5 cm - japoński nóż do ostryg ze stali nierdzewnej
SATAKE Tomoko 2 szt. - zestaw noży japońskich ze stali nierdzewnej
SATAKE Tomoko 2 szt. - zestaw noży japońskich ze stali nierdzewnej
SATAKE Tomoko 2 szt. - zestaw noży japońskich ze stali nierdzewnej
ZASSENHAUS Ceraplus Santoku 14 cm - nóż japoński Santoku ceramiczny
ZASSENHAUS Ceraplus Santoku 14 cm - nóż japoński Santoku ceramiczny
Nóż Santoku Starke Pro Silva 18 cm
Nóż Santoku Starke Pro Silva 18 cm
Nóż Santoku Starke Pro Silva 18 cm
Nóż Santoku Starke Pro Silva 18 cm
SATAKE Saku 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Revolution 15 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Revolution 15 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Revolution 15 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Revolution 15 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Revolution 15 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Ultimate Aranami 15 cm - japoński nóż kuchenny ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Ultimate Aranami 15 cm - japoński nóż kuchenny ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Red Revolution 15 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Red Revolution 15 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Red Revolution 15 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Red Revolution 15 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Red Revolution 15 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Classic Damascus Pakka 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej
MCUSTA Zanmai Classic Damascus Pakka 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej
MCUSTA Zanmai Classic Damascus Pakka 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej
MCUSTA Zanmai Classic Damascus Pakka 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej
MCUSTA Zanmai Classic Damascus Pakka 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej
MIYABI 4000FC 14 cm - nóż Shotoh ze stali nierdzewnej
MIYABI 4000FC 14 cm - nóż Shotoh ze stali nierdzewnej
MIYABI 4000FC 14 cm - nóż Shotoh ze stali nierdzewnej
Nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej ARCOS KYOTO 18,5 cm
Nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej ARCOS KYOTO 18,5 cm
Nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej ARCOS KYOTO 18,5 cm
KANETSUNE SEKI Zen-Bokashi 17 cm - nóż japoński Bunka ze stali węglowej
KANETSUNE SEKI Zen-Bokashi 17 cm - nóż japoński Bunka ze stali węglowej
KANETSUNE SEKI Zen-Bokashi 17 cm - nóż japoński Bunka ze stali węglowej
KANETSUNE SEKI Zen-Bokashi 17 cm - nóż japoński Bunka ze stali węglowej
SATAKE Masamune 16 cm - nóż japoński Nakiri ze stali nierdzewnej
SATAKE Masamune 16 cm - nóż japoński Nakiri ze stali nierdzewnej
SATAKE Masamune 16 cm - nóż japoński Nakiri ze stali nierdzewnej
SATAKE Masamune 16 cm - nóż japoński Nakiri ze stali nierdzewnej
SATAKE Unique Sai 2 szt. - zestaw noży japońskich ze stali nierdzewnej
SATAKE Unique Sai 2 szt. - zestaw noży japońskich ze stali nierdzewnej
SATAKE Unique Sai 2 szt. - zestaw noży japońskich ze stali nierdzewnej
SATAKE Unique Sai 2 szt. - zestaw noży japońskich ze stali nierdzewnej
SATAKE Magoroku Saku 21 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
KANETSUNE SEKI 5500 16,5 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
KANETSUNE SEKI 5500 16,5 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
KANETSUNE SEKI 5500 16,5 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
KANETSUNE SEKI 5500 16,5 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
KANETSUNE SEKI 5500 16,5 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
GLOBAL G-47 25 cm - japoński nóż Sashimi-Yo do plastrowania ze stali nierdzewnej
GLOBAL G-47 25 cm - japoński nóż Sashimi-Yo do plastrowania ze stali nierdzewnej
GLOBAL Ukon 18,5 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
GLOBAL Ukon 18,5 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
GLOBAL Ukon 18,5 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
GLOBAL Ukon 18,5 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
KITCHENAID 3 szt. - zestaw noży japońskich ze stali wysokowęglowej z osłonami na ostrza
KITCHENAID 3 szt. - zestaw noży japońskich ze stali wysokowęglowej z osłonami na ostrza
KITCHENAID 3 szt. - zestaw noży japońskich ze stali wysokowęglowej z osłonami na ostrza
MCUSTA Zanmai Beyond Aogami Super 16,5 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Beyond Aogami Super 16,5 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Beyond Aogami Super 16,5 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Beyond Aogami Super 16,5 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Beyond Aogami Super 16,5 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Beyond Aogami Super 16,5 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali nierdzewnej
GLOBAL G-28 cm - japoński nóż do mięsa ze stali nierdzewnej
TOJIRO Origami Basic 16,5 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
TOJIRO Origami Basic 16,5 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
TOJIRO Classic Food 16,5 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw i owoców ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Classic Damascus Corian 18 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali damasceńskiej
MCUSTA Zanmai Classic Damascus Corian 18 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali damasceńskiej
MCUSTA Zanmai Classic Damascus Corian 18 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali damasceńskiej
MCUSTA Zanmai Classic Damascus Corian 18 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali damasceńskiej
MCUSTA Zanmai Classic Damascus Corian 18 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali damasceńskiej
MCUSTA Zanmai Classic Damascus Corian 18 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali damasceńskiej
WÜSTHOF Amici 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
WÜSTHOF Amici 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
WÜSTHOF Amici 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
WÜSTHOF Amici 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
WÜSTHOF Amici 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
WÜSTHOF Amici 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
WÜSTHOF Amici 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
WÜSTHOF Amici 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
WÜSTHOF Amici 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
WÜSTHOF Amici 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
SATAKE Cutlery Mfg Shirogami 18 cm - nóż japoński Deba do filetowania ze stali węglowej
SATAKE Cutlery Mfg Shirogami 18 cm - nóż japoński Deba do filetowania ze stali węglowej
SATAKE Cutlery Mfg Shirogami 18 cm - nóż japoński Deba do filetowania ze stali węglowej
SATAKE Cutlery Mfg Shirogami 18 cm - nóż japoński Deba do filetowania ze stali węglowej
TOJIRO Zen Black 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
TOJIRO Zen Black 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
TOJIRO Zen Black 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
TOJIRO Zen Black 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Ultimate Aranami 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Ultimate Aranami 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Ultimate Aranami 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Ultimate Aranami 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Ultimate Aranami 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
GLOBAL GF-27 16 cm - nóż japoński do porcjowania mięsa ze stali nierdzewnej
GLOBAL GF-27 16 cm - nóż japoński do porcjowania mięsa ze stali nierdzewnej
GLOBAL GF-27 16 cm - nóż japoński do porcjowania mięsa ze stali nierdzewnej
GLOBAL GF-27 16 cm - nóż japoński do porcjowania mięsa ze stali nierdzewnej
GLOBAL GF-27 16 cm - nóż japoński do porcjowania mięsa ze stali nierdzewnej
GLOBAL GF-32 16 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
GLOBAL GF-32 16 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
GLOBAL GF-32 16 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
GLOBAL GF-32 16 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
GLOBAL GF-32 16 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
GLOBAL G-78 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
GLOBAL G-78 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
GLOBAL G-78 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
GLOBAL G-78 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
GLOBAL G-78 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
GLOBAL G-78 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
GLOBAL G-78 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
MIYABI 5000MCD 13 cm ciemnobrązowy - nóż Shotoh stalowy
MIYABI 5000MCD 13 cm ciemnobrązowy - nóż Shotoh stalowy
MIYABI 5000MCD 13 cm ciemnobrązowy - nóż Shotoh stalowy
MIYABI 5000MCD 13 cm ciemnobrązowy - nóż Shotoh stalowy
SATAKE S/D 21 cm - nóż japoński Yanagiba Sashimi ze stali węglowej
SATAKE S/D 21 cm - nóż japoński Yanagiba Sashimi ze stali węglowej
KASUMI Titanium 12 cm - japoński nóż kuchenny ze stali nierdzewnej
TAMAHAGANE San VG-5 Black 27 cm - nóż japoński Sujihiki ze stali nierdzewnej
TAMAHAGANE San VG-5 Black 27 cm - nóż japoński Sujihiki ze stali nierdzewnej
TAMAHAGANE San VG-5 Black 27 cm - nóż japoński Sujihiki ze stali nierdzewnej
TAMAHAGANE San VG-5 Black 27 cm - nóż japoński Sujihiki ze stali nierdzewnej
SATAKE Kotori Perfect 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
SATAKE Kotori Perfect 17 cm - nóż japoński Santoku ze stali nierdzewnej
KASUMI Damascus 24 cm - japoński nóż Sashimi ze stali damasceńskiej
MCUSTA Zanmai Ultimate Aranami 16,5 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Ultimate Aranami 16,5 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Ultimate Aranami 16,5 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Ultimate Aranami 16,5 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Ultimate Aranami 16,5 cm - nóż japoński Nakiri do warzyw ze stali nierdzewnej
SATAKE Cutlery Mfg Shirogami 27 cm - nóż japoński Yanagiba ze stali węglowej
SATAKE Cutlery Mfg Shirogami 27 cm - nóż japoński Yanagiba ze stali węglowej
SATAKE Cutlery Mfg Shirogami 27 cm - nóż japoński Yanagiba ze stali węglowej
SATAKE Cutlery Mfg Shirogami 27 cm - nóż japoński Yanagiba ze stali węglowej
SATAKE Cutlery Mfg Shirogami 27 cm - nóż japoński Yanagiba ze stali węglowej
SATAKE Hiroki 13,5 cm - japoński nóż kuchenny ze stali nierdzewnej
Nóż Santoku ze stali nierdzewnej KONIGHOFFER CORVOS 14 cm
Nóż Santoku ze stali nierdzewnej KONIGHOFFER CORVOS 14 cm
Nóż Santoku ze stali nierdzewnej KONIGHOFFER CORVOS 14 cm
Nóż Santoku ze stali nierdzewnej KONIGHOFFER CORVOS 14 cm
SAKAI TAKAYUKI Nanairo Green 21 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej
SAKAI TAKAYUKI Nanairo Green 21 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej
SAKAI TAKAYUKI Nanairo Green 21 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej
SAKAI TAKAYUKI Nanairo Green 21 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej
MCUSTA Zanmai Supreme Hammered 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Supreme Hammered 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Supreme Hammered 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Supreme Hammered 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
MCUSTA Zanmai Supreme Hammered 18 cm - japoński nóż szefa kuchni ze stali nierdzewnej
SATAKE Magoroku Saku 21 cm - nóż japoński Sashimi ze stali nierdzewnej

Widziałeś 50 z 647 produktów

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • . . .
  • 13
  • Następna strona

Noże kuchenne japońskie – dla miłośników azjatyckiej kuchni!

Japońskie noże kuchenne charakteryzują się niezwykłą trwałością oraz precyzją wykonania. Ostrza tych specjalnych narzędzi kuchennych, wykonane ze stali lub ceramiki, wyróżnia wyjątkowa ostrość, a ich rękojeści – doskonałe wyważenie. Tradycyjny nóż japoński to ważny element wyposażenia każdej kuchni, w której królują azjatyckie dania. Jest bardzo wygodny i poręczny, dzięki czemu z łatwością pokroimy szynkę lub inne mięso, poszatkujemy warzywa i twarde owoce. Precyzyjnie podzielimy na równe części przygotowane w domu sushi. Klasyczne noże japońskie posiadają specyficzny kształt, z prostą krawędzią tnącą oraz zaokrąglonym, łukowatym grzbietem. Wysokiej klasy noże japońskie kuchenne, takich renomowanych marek jak Global, Kasumi, Kyocera czy Tojiro, to doskonałe narzędzia dla profesjonalnych kuchmistrzów, ale i amatorów gotowania! Dzięki niezwykłej ostrości i precyzyjności, jaką wyróżniają się japońskie noże kuchenne, we własnej kuchni poczujesz się jak w prawdziwej restauracji! Pamiętaj, że do ostrzenia japońskich noży niezbędne będą odpowiednio dostosowane do tego ostrzałki kuchenne!

Jakie japońskie noże kuchenne możemy wybrać?

Szeroka gama produktów dostępna w naszym sklepie zaspokoi potrzeby świeżo upieczonych kucharzy, jak i profesjonalistów, którzy oczekują najwyższej jakości narzędzi do pracy w kuchni. Noże japońskie kuchenne są bowiem różnie profilowane, dostępne z gładkimi ostrzami lub posiadające specjalne ząbki na krawędzi, zaokrąglone czy odpowiednio wygięte, sprawdzą się w każdej kuchni. Japońskie noże kuchenne możemy podzielić na te tradycyjne oraz te stanowiące nieco zmodyfikowane odpowiedniki europejskich ostrz. Możemy dokonać podziału także na materiał wykonania oraz przeznaczenie. Ale o tym wszystkim dowiesz się poniżej.

Różne noże japońskie kuchenne

Deba – tradycyjny nóż japoński wyróżniający się dość solidną konstrukcją. Typowa długość ostrza Deba wynosi 16-20 cm. Gruba i ciężka klinga sprawia, że tego typu japońskie noże kuchenne doskonale nadają się do obróbki surowych ryb, a niekiedy i drobiu.

Nakiri – nóż japoński będący dwustronnie ostrzoną odmianą noża Usuba. Swoim kształtem jest zbliżony do tasaka, ponieważ nie posiada czubka, ale prostą krawędź tnącą. Tym, co odróżnia go od tasaka jest węższe, delikatniejsze ostrze, świetnie nadające się do siekania warzyw i owoców czy krojenia produktów na cienkie plasterki.

Santoku – czyli japoński nóż szefa kuchni, stanowiący azjatycki odpowiednik dla noża europejskiego. Ma bardzo uniwersalny wymiar. Posłuży do krojenia mięs, ryb i warzyw. Wyróżnia się ostrzem o długości kilkunastu centymetrów, a także szeroką klingą z nieco obniżonym czubkiem, którym zgnieciemy ząbki czosnku. Ostry, lekki i cienki. Tego typu japońskie noże Santoku sprawdzą się w każdej kuchni.

Tako – zwany także Takohiki. Noże japońskie kuchenne typu Tako nie posiadają spiczastego czubka. Koniec ostrza tworzy kąt prosty z krawędzią tnącą, co ułatwia przenoszenie na nim kawałków pokrojonego akurat produktu. Tradycyjnie nóż japoński Tako przeznaczony jest do krojenia ośmiornic.

Yanagi – noże japońskie kuchenne Yanagiba stanowią podstawowe narzędzie sushi-mistrzów. Wyróżniają się długim i wąskim ostrzem ze szlifem jednostronnym. Yanagi służy do przygotowywania sushi, ale i do filetowania ryb.

Noże japońskie kuchenne kute, dostępne w naszej ofercie, przeznaczone są do różnego rodzaju czynności kuchennych. Znajdziemy ostrza uniwersalne, doskonałe do krojenia warzyw, owoców i mięsa, ale również wyszukamy japońskie noże kuchenne o konkretnym przeznaczeniu – tasak do cięcia mięsa z kością, nóż japoński do filetowania, ostrze do krojenia chleba, szatkowania warzyw czy zgniatania czosnku.

Japońskie noże ceramiczne, a może stalowe?

W naszej ofercie dostępne są nie tylko noże kuchenne japońskie kute ze stali, ale również japońskie noże ceramiczne, ustępujące swoją twardością jedynie diamentowi. Jedne i drugie cieszą się sporą popularnością, dlatego warto przyjrzeć im się bliżej.

Noże japońskie stalowe – takie noże japońskie wykonuje się z różnego rodzaju stali, wykazującej dane właściwości. Może być to stal nierdzewna, chirurgiczna, węglowa, wysokowęglowa, chromowo-wanadowa, damasceńska czy molibdenowo-wanadowa. W zależności od jej typu ostrze wykazuje daną odporność na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, rdzewienie i tępienie. Stalowe japońskie noże kuchenne dostępne są w naprawdę szerokiej ofercie rożnych marek. Będą do noże japońskie Global, Satake, Tojiro, a nawet Fissler i Jopseh Joseph.

Japońskie noże ceramiczne – to noże posiadające ostrza wykonane ze szlachetnej ceramiki, bardzo twardej i zapewniającej wyjątkową trwałość. Ceramika jest naturalnym materiałem, dlatego cieszy się sporą popularnością. Warto zaznaczyć, że noże ceramiczne są całkowicie obojętne chemicznie i mogą być stosowane nawet przez osoby uczulone na nikiel. Nie zmieniają smaku ani zapachu przyrządzanych posiłków. Poza tym takie noże japońskie kuchenne są dość lekkie i prezentują się niezwykle elegancko! Ich klingi na długo zachowują ostrość i co najważniejsze – nigdy nie rdzewieją!

Z uwagi na to, że są tak twarde, że ustępują jedynie diamentom, do ich ostrzenia należy wykorzystywać specjalne ostrzałki diamentowe, przeznaczone do ostrzenia noży japońskich. Japońskie noże ceramiczne oferują takie marki jak Kasumi i Kyocera.

Noże kuchenne japońskie tytanowe – nie można nie wspomnieć o nożach wyposażonych w tytanowe ostrza. Tytan to materiał twardy, wytrzymały, odporny na odkształcenia i wysokie temperatury. Noże japońskie tytanowe, podobnie jak te ze stali nierdzewnej, nie są podatne na uszkodzenia, ale są za to od nich lżejsze. Odpowiednio użytkowane i pielęgnowane będą służyły w naszej kuchni przez lata. Warte polecenia są w szczególności tytanowe japońskie noże kuchenne Kasumi Titanium.

Zestaw noży japońskich

A może zainteresuje Cię zestaw japońskich noży kuchennych? Noże umieszczone w drewnianym bloku warto ustawić na kuchennym blacie, by były zawsze pod ręką, a jednocześnie stanowiły niewątpliwą ozdobę kuchni. Zamiast kompletować samodzielnie różne rodzaje noży, możesz od razu wybrać zestaw noży japońskich z ostrzami przeznaczonymi do różnych zadań - krojenia, obierania, szatkowania, plastrowania czy filetowania. W zestawie dostępne są zarówno noże japońskie ze stalowymi ostrzami, jak i z tymi ceramicznymi.

A jeśli szukasz dobrego pomysłu na prezent dla miłośnika azjatyckiej kuchni, postaw na komplet noży zamkniętych w eleganckim, drewnianym pudełku, wyścielonym miękkim materiałem. Taki podarek z pewnością zrobi wrażenie!