Nadszedł dzień rozstrzygnięcia naszego jesiennego konkursu „Smaki Jesieni” 🙂

Liczba zgłoszeń konkursowych przekroczyła nasze najśmielsze oczekiwania, a spośród tylu niepowtarzalnych odpowiedzi bardzo trudno było nam wybrać zwycięzców. Wszystkie Wasze odpowiedzi były oryginalne, kreatywne i baaaardzo klimatyczne, jesiennie klimatyczne, ma się rozumieć 🙂

Debaty były długie i burzliwe – wybór 5 zwycięskich odpowiedzi, spośród blisko 3000 wyjątkowych zgłoszeń, nie był łatwy. Ostatecznie nasza garneczkowa komisja doszła jednak do porozumienia, i oto poniżej zwycięzcy i ich odpowiedzi.

 


1 miejsce – Pani Martyna

Nagroda: 1500 zł

Każdego października staję się dzieckiem na nowo. Nie wiem, co to jest, ale kiedy spoglądam na jesienne dekoracje, mój umysł zalany jest wspomnieniami z dzieciństwa. Pamiętam całą zabawę podczas drogi, którą chodziłam ze szkoły do domu z moimi przyjaciółmi, kopiąc nogami po opuszczonych liściach. Pamiętam, jak kochałam poczucie wiatru we włosach i słuchanie chrupkich dźwięków liści.


Czy Wy też dostrzegacie pyszne zapachy towarzyszące jesieni? Nie zapominajmy o ciepłych zupach i gulaszach, które z przyjemnością przygotowujemy i serwujemy o tej porze roku … Ale moim ulubionym jest smak jabłka, który od dziecięcych lat towarzyszy mi za sprawą sadu dziadków. Myślę, że to sprawka bycia prawdziwą dziewczyną jesienią, ale w tym sezonie spotęgowane tym, że jestem w ciąży. Łatwiej jest czuć się dobrze, gdy spoczywa się na kanapie, gdy niebo jest szare, a wiatr porusza liśćmi. Wczoraj obudziłam się w deszczu i poczułam się zainspirowana, aby rozpocząć poranek w kuchni z kilkoma świecami i wypiec pikantną przygodę z jesieni. Zrobiłam placek jabłkowy i wilgotny placek z marchwi, a warstwą rozdzielającą była masa serowa. Kombinacja tych dwóch smaków była pierwszą rzeczą, która mi przyszła na myśl. Rezultat był jeszcze lepszy niż mogłam się spodziewać. Drobne kawałki orzechów włoskich dodały nieco tekstury i chrupnięcia – a przyprawy podkreśliły smak i zapach.

Jesień to zdecydowanie moja pora roku…

 


2 miejsce – Pani Joanna

Nagroda: 1000 zł

W moim ogrodzie rośnie ogromna pomarańczowa dynia. Jest tak piękna, że mogłaby być zaczarowana w karocę z bajki o Kopciuszku. Rozmiarami i kolorystyką idealne pasuje do książęcego wozu. Jednak ja wolę wyczarować z niej pyszne potrawy, które zachwycają podniebienia domowników i gości.

Uwielbiam smak dyni, dlatego jesienią to właśnie ona króluje w mojej kuchni. Najczęściej przygotowuję krem z dyni z imbirem i curry, który doskonale rozgrzewa w jesienne chłodne dni. Często przygotowuję również warzywne sałatki na ciepło i zimno z dynią w roli głównej. Zachwycam się także smakiem banioczka, czyli babką dyniową.

Nie wyobrażam sobie bez niej jesiennych weekendów, gdy za oknem szaro, deszczowo i wietrznie. Dynia jest królową jesieni, której smak pozostaje w mojej pamięci smakowej na cały rok.


3 miejsce – Pani Katarzyna

Nagroda: 500 zł

Podgrzybki! Zaczyna się o poranku, godzina 6:00. Cisza lasu i myśl o dobrym obiedzie.
Porządny sos grzybowy, zrobiony na tłuszczu ze smażonego mięsa, najlepiej śląskiej rolady, z dodatkiem śmietany i ewentualnie szczypiorku. Podczas jedzenie roznosi się przepiękny aromat, a przed oczami pojawia się złoty, jesienny las z podgrzybkami….


4 miejsce – Pani Katarzyna (druga :D)

Nagroda: 300 zł

Pogoda za oknem coraz częściej przypomina nam o tym, że czas letnich smaków w kuchni nieubłaganie się zakończył. Jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło!

Nadeszła jesień – moja ulubiona pora roku. Kocham ją nie tylko ze względu na przyrodę, która każdego roku niezmiennie mnie w te miesiące zachwyca, ale również na smaki, bez których nie sposób obejść się w jesiennej kuchni.

Wystarczy krótki spacer do ogródka lub na miejscowy bazarek, by dać się zainspirować jesiennym owocom i warzywom. Stragany pełne żółtych, pomarańczowych, brązowych i czerwonych darów natury sprawiają, że aż chce się je wszystkie mieć, a potem zjeść:-) To właśnie ich barwy i zapachy sprawiają, że w długie jesienne wieczory z przyjemnością spędzam czas w kuchni próbując nowe i przyrządzając sprawdzone przepisy. Jesienne kolory są takie apetyczne!

Jednak jesienne smaki to dla mnie przede wszystkim nasze polskie jabłka. Każda odmiana, każdy kształt, ale zwłaszcza te soczyste i rumiane, to dla mnie niekończąca się inspiracja. Suszę, przecieram, gotuję, smażę. Kompoty, powidła, chipsy, szarlotki, tarty, soki – smak jabłek wykorzystany jest maksymalnie i pod każdym względem. Nie mogę się również obejść bez aromatycznych przypraw – cynamonu, imbiru, kardamonu czy goździków, które jeszcze mocniej podkreślają i tak już wyraziste smaki moich ulubionych owoców.

Jesień ma smak wyjątkowy i niepowtarzalny. Smak jabłka.


5 miejsce – Pani Anna 

Nagroda: 200 zł

jabłka… szarlotka, racuszki dla moich dzieci. Tak, to zdecydowanie mój ulubiony smak jesieni. Może dlatego, że szarlotka pachnie w całym domu kurkumą,imbirem i cynamonem. Może dlatego, że znika bardzo szybko… przy wspólnym stole. Racuszki z jabłkami po naszemu, czyli kefir, imbir, płatki owsiane, mąka, jajka, kurkuma, cukier trzcinowy i starte jabłka… mamo, zrób te dobre placuszki z jabłkiem. … mam nadzieję, że ten zapach i smak, moje córki zapamiętają na tyle dobrze, że będzie Je przywodził do mojej kuchni zawsze…


Gratulujemy wszystkim zwycięzcom!

W razie pytań, zapraszamy do kontaktu: konkurs@garneczki.pl