Jak dobrze znasz jesienne krzewy i ich owoce? Warto rozpoznawać owoce jesieni, bo są świetnym materiałem na domowe przetwory – dżemy, konfitury, nalewki, soki i wiele innych. Oprócz zastosowań kulinarnych, wykazują także sporo zdrowotnych właściwości. Jesienne owoce pomagają w walce z przeziębieniem, wzmacniają organizm, dostarczają wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dobrze mieć je zatem w swojej kuchni!

Rozwiąż nasz quiz i przekonaj się czy potrafisz odróżnić dziką różę od głogu, a jarzębinę od kaliny koralowej. Niektóre krzewy mają bardzo podobne owoce, dlatego łatwo je pomylić 😉 Warto znać krzewy i owoce zbierane jesienią, bo można wykorzystać je do przygotowania smacznych i zdrowych przetworów domowych.

0%

1. Co to za krzew?

Correct! Wrong!

To berberys zwyczajny (pospolity) - gatunek krzewu znany też jako kwaśnica pospolita i kwaśniec, z uwagi na to, że jego owoce są wyjątkowo kwaśne. Owoce berberysu zawierają spore ilości witaminy C, dlatego warto wykorzystać je w walce z przeziębieniem i gorączką.

2. Co to za krzew?

Correct! Wrong!

To głóg - rodzaj rośliny należący do rodziny różowatych. Owoce głogu, zbierane we wrześniu i październiku, znane są ze swoich właściwości wzmacniających serce. Sprawdzą się jako napary, odwary, konfitury i dżemy.

3. Co to za krzew?

Correct! Wrong!

To kalina koralowa - gatunek krzewu należący do rodziny piżmaczkowatych. Można ją spotkać w lasach, na polanach, ale również w przydomowych ogrodach. Zebrane owoce warto zamrozić na parę dni, a po odtajaniu przygotować z nich przetwory. Kalina to świetny lek dla kobiet, które cierpią na bolesne miesiączki.

4. Co to za krzew?

Correct! Wrong!

To róża dzika - gatunek krzewu z rodziny różowatych. Ludowe nazwy: psia róża i szypszyna. Owoce dzikiej róży mają do 40 razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe! Będą zatem świetną bronią w walce z przeziębieniem.

5. Co to za krzew?

By Lazaregagnidze - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29179453
Correct! Wrong!

To śliwa tarnina - gatunek krzewu z rodziny różowatych. Świeże owoce tarniny cechują się wyjątkowo cierpkim smakiem, dlatego dopiero po przemrożeniu nadają się do spożycia. Są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, wapń, potas, garbniki i kwasy organiczne.

6. Co to za krzew?

By Derzno - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48686834
Correct! Wrong!

To rokitnik zwyczajny, zwany rosyjskim ananasem - gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych, występuje w pobliżu rzek i mórz – w Polsce nad wybrzeżem Bałtyku, po ujście Wisły. Owoce rokitnika są niezwykle bogate w witaminę C – zajmują drugie miejsce na liście owoców zawierających najwięcej tej witaminy, tuż za owocami dzikiej róży.

7. Co to za krzew?

By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11060631
Correct! Wrong!

To bez czarny (dziki bez czarny) – gatunek rośliny z rodziny piżmaczkowatych. Poznamy go po kwitnących białych kwiatach lub po jesiennych, fioletowo-czarnych i kulistych owocach. Pod żadnym pozorem nie wolno spożywać surowych owoców ani kwiatów czarnego bzu! Można je natomiast spożywać po obróbce termicznej, np. pod postacią przetworów. Owoce są pomocne w zwalczaniu przeziębienia.

8. Co to za krzew?

By Stefan.lefnaer - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29104491
Correct! Wrong!

To dereń jadalny - gatunek rośliny z rodziny dereniowatych. Naturalnie rośnie w lasach i zaroślach, ale może być także uprawiany w przydomowych ogrodach jako roślina ozdobna. W medycynie naturalnej owoce derenia są cenione jako środek leczący anemię.

9. Co to za krzew?

By Dietrich Krieger - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4952543
Correct! Wrong!

To pigwa pospolita - gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych, niekiedy mylona z pigwowcem. Pigwę poznamy po dość dużych, żółtych owocach jabłkowatych. Miąższ owoców jest twardy i wyjątkowo cierpki, dlatego na pewno nie nadaje się do spożywania na surowo. Pomogą nam w zwalczeniu przeziębienia, ale mają także inne prozdrowotne działanie. Wykorzystywane do przygotowania popularnej "pigwówki".

10. Co to za krzew?

By I, User:Pawvic, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2385601
Correct! Wrong!

To aronia czarna - gatunek krzewu należący do rodziny różowatych. Owoce aronii mają dość specyficzny, cierpki smak. Nadają się jednak świetnie na różnego rodzaju przetwory - nalewki, soki, dżemy i konfitury. Aronia jest bogata w witaminy, sole mineralne i antyoksydanty. Polecana jest dla osób pracujących przed komputerem, ponieważ jej owoce niwelują szkodliwe skutki promieniowania z monitorów.

11. Co to za krzew/drzewo?

By Pleple2000 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1628485
Correct! Wrong!

To jarząb pospolity (zwyczajny), szerzej znany jako jarzębina - gatunek rośliny należący do rodziny różowatych. Spotkany w parkach, ogrodach, lasach i wzdłuż ulic. Owoce jarzębiny to dobry materiał na domowe przetwory o zdrowotnych właściwościach - działają wzmacniająco, przeciwzapalnie, przeczyszczająco i moczopędnie.

Czy znasz jesienne krzewy i ich owoce?
Brawo! Dobra robota!

Świetnie rozpoznajesz jesienne krzewy i ich owoce! Teraz pora przygotować z nich domowe przetwory 😉
Nie najgorzej...

Ale zawsze mogło być lepiej! Uzupełnij swoją wiedzę 😉
Oj cienko...

Uzupełnij swoją wiedzę o jesiennych krzewach i spróbuj jeszcze raz! Warto je znać 😉

I jak Ci poszło? Jeśli musisz uzupełnić swoją wiedzę, koniecznie zajrzyj tutaj: Jesienne owoce doskonałe na przetwory.