Jak dobrze znasz jesienne krzewy i ich owoce? Warto rozpoznawać owoce jesieni, bo są świetnym materiałem na domowe przetwory – dżemy, konfitury, nalewki, soki i wiele innych. Oprócz zastosowań kulinarnych, wykazują także sporo zdrowotnych właściwości. Jesienne owoce pomagają w walce z przeziębieniem, wzmacniają organizm, dostarczają wielu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dobrze mieć je zatem w swojej kuchni!

Rozwiąż nasz quiz i przekonaj się czy potrafisz odróżnić dziką różę od głogu, a jarzębinę od kaliny koralowej. Niektóre krzewy mają bardzo podobne owoce, dlatego łatwo je pomylić 😉 Warto znać krzewy i owoce zbierane jesienią, bo można wykorzystać je do przygotowania smacznych i zdrowych przetworów domowych.

1. Co to za krzew?

To berberys zwyczajny (pospolity) - gatunek krzewu znany też jako kwaśnica pospolita i kwaśniec, z uwagi na to, że jego owoce są wyjątkowo kwaśne. Owoce berberysu zawierają spore ilości witaminy C, dlatego warto wykorzystać je w walce z przeziębieniem i gorączką.

I jak Ci poszło? Jeśli musisz uzupełnić swoją wiedzę, koniecznie zajrzyj tutaj: Jesienne owoce doskonałe na przetwory.