Słodkie i kruche rurki, to idealny dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty. Takie słodkości możemy wypiec we własnej kuchni. Pomogą nam w tym specjalne foremki do rurek, dzięki którym wypieczemy odpowiednie ciasto, by później napełnić je przepysznym kremem, bitą śmietaną lub masą budyniową. Foremki do wypieku rurek sprawią mnóstwo radości dzieciom, ale i dorosłym. Z pewnością nikt nie będzie mógł oprzeć się takim smakołykom. Możemy zamienić własną kuchnię w prawdziwą cukiernię i przyrządzić pyszne rurki z rozpływającym się w ustach kremem. Wystarczą nam do tego metalowe foremki do rurek, na które nawija się przygotowane ciasto. Może być to gotowe ciasto francuskie lub wyrobione z mąki, margaryny, śmietany i cukru waniliowego. Z rozwałkowanego płatu ciasta wycinamy równe wstążki i każdą z nich owijamy metalową rurkę, wcześniej posmarowaną oliwą. Tak przygotowane foremki do pieczenia rurek obtaczamy w cukrze, by nasze wypieki były jeszcze słodsze. Rurki powinny wypiekać się do momentu zarumienienia. Gdy nabiorą pięknego złotego koloru, to znak, że są gotowe. Po ostudzeniu ciastek możemy wypełnić je ulubionym dodatkiem: bitą śmietaną, masą budyniową lub gęstym kremem śmietankowym.