Patelnia, zaraz obok garnka i rondelka, to podstawowy element wyposażenia kuchennego. Są patelnie ceramiczne, żeliwne, emaliowane i teflonowe. Ze specjalną powłoką nieprzywierającą i te, dzięki którym nasza potrawa się nie przypala. Inne do naleśników, a inne do grillowanego kurczaka. Jedne są idealne do kuchenek gazowych, a jeszcze inne sprawdzą się na płytach indukcyjnych. Tak szeroki wybór patelni na rynku może być nie lada wyzwaniem, by wśród tylu rodzajów znaleźć tę  dopasowaną do naszych potrzeb. Zatem jaką patelnię warto kupić?

Patelnia teflonowa – smażenie bez tłuszczu

Patelnia teflonowa jest patelnią dość tanią, odporną na wysoką temperaturę, z gładką i nieprzywierającą powłoką. Można na niej smażyć także bez tłuszczu oraz bez ryzyka, że nasza potrawa się przypali. Teflon jest trwałym materiałem, jednakże ze znikomą odpornością na zarysowania i zadrapania, dlatego też kupując patelnię teflonową warto zaopatrzyć się także w silikonowe i/lub drewniane przybory kuchenne. Patelnie z powłoką teflonową są nader higieniczne bowiem po smażeniu nie wymagają gruntownego mycia czy szorowania. Wystarczy, że przetrze się ją papierowym ręcznikiem w celu usunięcia resztek po gotowaniu.

Patelnia teflonowa Elo

Patelnia z powłoką teflonową umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu bez przypalania potrawy. Nie jest jednak odporna na zarysowania i zadrapania.

Zalety:

  • nieprzywierająca powłoka,
  • łatwa w czyszczeniu,
  • umożliwia smażenie bez lub na niewielkiej ilości tłuszczu,
  • lekka w przenoszeniu,
  • przystępna cenowo.

Wady:

  • teflon nie jest odporny na zarysowania i ścieranie – zadrapana powłoka tarci swoje właściwości nieprzywierające i może być toksyczna,
  • do produkcji teflonu wykorzystywane są związki potencjalnie szkodliwe dla naszego zdrowia,
  • wymaga stosowania odpowiednich przyborów wykonanych z silikonu czy nylonu,
  • patelni teflonowej nie można przegrzewać – brak odporności na wysokie temperatury.

Patelnia z powłoką ceramiczną

Patelnie ceramiczne są patelniami z wyższą odpornością na wysoką temperaturę niż patelnie teflonowe. Również i na patelni ceramicznej możliwe jest smażenie bez lub tylko z niewielką ilością tłuszczu. Patelnie te mają gładką i nieprzywierającą powłokę, odporną na zarysowania i zadrapania (w przeciwieństwie do teflonu). Nagrzewają się równomiernie i dłużej utrzymują ciepło danej potrawy. Dużym atutem jest to, że patelnie ceramiczne są niezwykle eleganckie i stylowe.

Patelnia ceramiczna zielona

Patelnia z powłoką ceramiczną wyróżnia się eleganckim wyglądem. Ceramiczna powłoka jest bardziej odporna na zarysowania niż teflon.

Zalety:

  • gładka, nieprzywierająca powłoka,
  • umożliwia smażenie bez tłuszczu lub tylko na jego niewielkiej ilości,
  • powłoka ceramiczna jest bardziej odporna na zarysowania i zadrapania niż teflonowa,
  • równomiernie rozprowadza ciepło,
  • odporna na wysokie temperatury,
  • łatwa w czyszczeniu,
  • lekka w przenoszeniu,
  • nie wchodzi w reakcje z przygotowywanym jedzeniem,
  • przystępna cenowo.

Wady:

  • wymaga używania drewnianych lub silikonowych przyborów kuchennych,
  • powłoka nie jest całkowicie odporna na zarysowania (chociaż w większym stopniu niż teflon).

Solidna patelnia żeliwna

Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się tzw. patelnie cygańskie, czyli ciężkie i solidne patelnie żeliwne. Są bardzo trwałe, więc z pewnością posłużą nam w idealnym stanie przez długie lata. Niepodważalnym atutem patelni żeliwnej jest także to, że znakomicie przewodzi ciepło, tzn. nagrzewa się równomiernie i dłużej utrzymuje temperaturę danej potrawy. Są wprost stworzone do duszenia mięsa, warzyw i innych dań. Ponadto patelnie żeliwne są łatwe do utrzymania w czystości. Warto też dodać, że patelnie żeliwne podkreślą wyrafinowany smak naszej potrawy ze względu na to, że są wykonane z naturalnych materiałów, bez dodatku detergentów i substancji chemicznych.

Patelnia żeliwna Kitchen Craft

Solidne patelnie żeliwne zwane są „patelniami cygańskimi”.

Zalety:

  • wytrzymała i długowieczna – odporna na zarysowania i uszkodzenia,
  • równomiernie się nagrzewa,
  • utrzymuje ciepło dania,
  • wykonana z naturalnych materiałów,
  • stabilna.

Wady:

  • dość ciężka – niewygodna w przenoszeniu,
  • wysoka cena,
  • wymaga sezonowania przed pierwszym użyciem.

Znana od pokoleń patelnia emaliowana

Godna polecenia jest także patelnia emaliowana. Nie wymaga ona cyklicznego impregnowania tłuszczem, jest odporna na rdzewienie, a po kilku razach użytkowania na jej powierzchni pojawia się dodatkowa warstwa zabezpieczająca, czyli patyna. Nie wchłania zapachów smażenia i jest łatwa w czyszczeniu. Ponadto często posiada piękny kolor i oryginalny wygląd.

Patelnia emaliowana Elo

Patelnia emaliowana może być barwiona na różne kolory.

Zalety:

  • odporna na rdzewienie,
  • łatwa w czyszczeniu,
  • wraz z biegiem użytkowania na ich powierzchni pojawia się patyna – dodatkowa warstwa zabezpieczająca,
  • nie chłonie detergentów,
  • nie wchłania zapachów ze smażonych potraw,
  • nie wymaga impregnacji tłuszczem.

Wady:

  • emalia nie jest odporna na zarysowania, dlatego wymaga użytkowania silikonowych lub drewnianych przyborów kuchennych.

Odporna patelnia stalowa

Nie należy zapominać o patelniach stalowych, które są wprost niezniszczalne! Można je szorować druciakiem, można prosto z nich wyjadać jajecznicę widelcem, a one i tak pozostaną w niezmienionej formie, bez ani jednej ryski czy zadrapania. Nierzadko patelnia ze stali nierdzewnej ma trójwarstwowe dno, które doskonale przewodzi ciepło. Ma również nieprzywierającą powłokę, która zwiększa komfortu użytkowania. Patelnia nierdzewna jest stabilna oraz łatwa do utrzymania w czystości. Patelnie stalowe są najczęściej używane w gastronomii ze względu na ich wysoką jakość. 

Patelnia stalowa z pokrywką Brabantia

Patelnia stalowa jest odporna na uszkodzenia i zarysowania, ale wymaga sezonowania.

Zalety:

  • wytrzymała i odporna na zarysowania,
  • powłoka nieprzywierająca, ale lepiej smażyć z dodatkiem tłuszczu,
  • z biegiem użytkowania zyskuje lepsze właściwości nieprzywierające,
  • powoli oddaje zgromadzone ciepło.

Wady:

  • dość ciężka – może być trudna w przenoszeniu,
  • wolno się nagrzewa,
  • wymaga odpowiedniej konserwacji i sezonowania.

Patelnia kamienna – tytanowa, marmurowa, a może granitowa?

Patelnia z powłoką kamienną to z pewnością wybór na długie lata. Naczynie szybko się nagrzewa i doskonale przewodzi ciepło. Łączy w sobie zalety patelni teflonowej z zaletami patelni żeliwnej. Patelnia kamienna umożliwia smażenie bez dodatku tłuszczu i bez obaw o przypalenie potrawy. Ponadto patelnie tytanowe, marmurowe oraz granitowe zyskały bardzo dużą popularność dzięki temu, że nie zmieniają smaku przygotowywanych potraw. To naczynia wielofunkcyjne, nadające się nie tylko do smażenia, ale również do duszenia różnego rodzaju potraw.

Patelnia kamienna nieprzywierająca TVS Mineralia

Patelnia kamienna łączy cechy patelni teflonowej i żeliwnej.

Zalety:

  • posiada nieprzywierające właściwości teflonu – można smażyć bez tłuszczu,
  • podwyższona odporność na uszkodzenia,
  • odporna na zarysowania,
  • dobrze rozprowadza ciepło,
  • pozbawiona szkodliwych substancji,
  • nie zmienia smaku przygotowywanych dań.

Wady:

  • dość wysoka cena, szczególnie w przypadku patelni tytanowej.

Nowoczesna patelnia szklana

Szklana patelnia posiada szereg zalet. Zacznijmy od tego, że jest świetnym rozwiązaniem dla alergików, ponieważ nie zawiera w składzie niklu, chromu, ołowiu ani innych alergenów. Dzięki temu, że jest przezroczysta możemy kontrolować proces smażenia i duszenia potraw bez ciągłego podnoszenia pokrywki. Dodatkowo patelnia nie wpływa na smak i aromat przyrządzanych dań, dzięki czemu dania smakują znacznie lepiej niż te przygotowane w pozostałych naczyniach.

Patelnia szklana Visions

Zalety:

  • polecana dla alergików – nie zawiera szkodliwych substancji,
  • możliwość kontrolowania procesu smażenia i duszenia potraw, bez podnoszenia pokrywki,
  • nie wpływa na smak i aromat potraw,
  • elegancki wygląd.

Wady:

  • wysoka cena,
  • możliwość wyszczerbienia i stłuczenia,
  • dość ciężka.

Podział patelni ze względu na zastosowanie

Kupując patelnie musimy wziąć pod uwagę nie tylko materiał z jakiego jest wykonana, trwałość oraz wygląd, ale także funkcjonalność i zastosowanie. Na rynku zaraz obok klasycznych patelni, mamy te do zadań specjalnych.

Patelnia grillowa

Jedną z nich jest na przykład patelnia grillowa. Świetnie sprawdza się do grillowania wielu rodzajów mięs. Karbowane dno naczynia pozwala ograniczyć ilość zużywanego tłuszczu, dzięki czemu przygotowane danie jest mniej kaloryczne, bardziej lekkostrawne, smaczne i zdrowe. Niezbędny element kuchennego wyposażenia dla wszystkich miłośników grilla ;). Na takiej patelni możemy grillować o każdej porze roku i przy każdych warunkach pogodowych.

Zdecydowałeś się na zakup patelni grillowej? W jej wyborze pomoże Ci artykuł: Jaka patelnia grillowa do smażenia bez tłuszczu?

Patelnia grillowa teflonowa Florina

Patelnia grillowa posiada żłobienia, które zapobiegają wchłanianiu się tłuszczu do dania.

Patelnia do jajek sadzonych i placuszków

Kolejna to patelnia do jajek i placuszków, znana także jako dołkownica. Pozwala przygotować perfekcyjne jajka sadzone, omlety, placuszki i amerykańskie pancakes. Posiada specjalne wgłębienia, dzięki czemu wszystkie krążki są idealnie równe i jednakowo wysmażone. Dostępne są także patelnie z wgłębieniami w kształcie serduszek lub wesołych buziek. Takie naczynie pomoże przygotować pożywne śniadanie dla całej rodziny.

Patelnia do jajek i placuszków nieprzywierająca

Dołkownice, czyli patelnie do jajek i placuszków dostępne są w różnych kształtach!

Patelnia do smażenia naleśników

Dla wielbicieli cienkich placków polecam płaską, szybko nagrzewającą się patelnię do naleśników. Patelnia sprawdza się zarówno wtedy, kiedy mamy apetyt na naleśniki słodkie, jak i wytrawne. Dzięki niskim ściankom przewracanie smażonego naleśnika nie sprawia żadnego kłopotu. Na rynku dostępna jest również patelnia dwustronna, która umożliwia smażenie naleśników lub omletów jednocześnie z obu stron, znacznie skracając czas ich przygotowania.

Więcej o rodzajach patelni przeznaczonych do naleśników przeczytasz w artykule: Jaka patelnia do naleśników będzie najlepsza? Rodzaje i porównanie

Patelnia do naleśników żeliwna Chasseur

Żeliwna, płaska patelnia – specjalnie do naleśników.

Patelnia wok do dań z kuchni azjatyckiej

Patelnia wok zachwyci wszystkich amatorów kuchni azjatyckiej. Posiada specjalnie wyprofilowane dno, które umożliwia przygotowanie zdrowych i aromatycznych dań z warzywami, ryżem i mięsem. Patelnia wok pozwala na zdrowe smażenie, bez dodatku tłuszczu. Wok może być stalowy, ceramiczny lub żeliwny.

Jaki wok warto wybrać i jakie dania w nim przygotować? O tym dowiesz się w artykule: Patelnia wok – jaka będzie najlepsza?

Patelnia wok z pokrywką SSW

Pokrywka znacznie skraca czas smażenia i duszenia potraw

Patelnia na indukcję lub inną kuchenkę

Kupując patelnię zwróćmy także uwagę na to czy pasuje na naszą kuchenkę, jaki ma rozmiar oraz czy zmieści się w naszej szafce. Gdy posiadasz płytę indukcyjną, zwróć uwagę, by wybrać patelnię indukcyjną, posiadającą ferromagnetyczne dno. Natomiast jeśli jesteś posiadaczem tradycyjnej kuchenki gazowej lub elektrycznej, masz większy wybór patelni (chociaż coraz więcej garnków i patelni dostosowanych jest do użytkowania na różnych rodzajach kuchenek jednocześnie).  Jeśli Twoja kuchnia jest niewielka i nie masz licznej rodziny, możesz wybrać patelnię o średnicy 24-26 cm. Bardzo funkcjonalna jest również patelnia z odpinaną rączką, dzięki czemu nie zajmuje zbyt wiele miejsca w szafce, a nawet umożliwia dokończenie dania w tym samym naczyniu w piekarniku.

Patelnia nieprzywierająca tvs

Patelnia musi być dostosowana na rodzaju posiadanej kuchenki – indukcyjnej, gazowej, elektrycznej czy ceramicznej.


Najlepsza patelnia to taka, która spełnia wszystkie nasze oczekiwania.  Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu będziecie pewni jaka patelnia będzie najlepsza dla Was. Jestem bardzo ciekawy, którą wybierzecie. Dajcie znać!

Ocena: 5.0. / 3 głosy/głosów.
Proszę czekać...