Patera piętrowa, z kloszem, kwadratowa, a może na nóżce? Wybór jest ogromny i można się pogubić. A jak wiadomo nie od dziś, jemy także oczami. Dlatego tak ważne jest, aby wybrać odpowiednie naczynie i w elegancki sposób eksponować nasze wypieki. Ale czy wiecie jaką paterę najlepiej wybrać i jak ładnie podać ciasto? Nie tylko estetyka się liczy, ale także łatwość zdejmowania słodkości i ich przejrzysta prezentacja.

Na paterze możemy z powodzeniem podawać ciasta, torty, muffinki, ale także owoce czy cukierki. Należy tylko dobrać odpowiedni kształt i materiał wykonania. Jeśli interesuje nas eleganckie naczynie, idealna będzie patera porcelanowa lub szklana. Na co dzień lepiej sprawuje się  patera srebrna, czyli wykonana ze stali nierdzewnej. Jest bardziej trwała i odporna na zniszczenia. Dobrym wyborem jest też patera ceramiczna. Jeśli zależy Wam na wyjątkowym efekcie, godna polecenia jest patera ze wstążką – hit każdego przyjęcia.

Klasyczna patera na nóżce na ciasto i tort

Niezbyt wysoka patera z płaską górą idealnie nadaje się do serwowania ciasta oraz tortów. Dzięki nóżce wypieki są delikatnie uniesione ponad inne potrawy i każdy z łatwością może wybrać interesujący go kawałek placka. Płaska powierzchnia ułatwia nakładanie wypieków. Najlepiej sprawdzają się klasyczne patery na ciasta szklane lub z białej porcelany i ceramiki. Pasują one do każdej zastawy stołowej i na każdą okazję.patera na ciasto i tort

Owocarka, czyli patera na owoce

Patera na owoce kształtem przypomina miskę na nóżce. Dzięki takiej budowie owoce z niej nie spadają i są ładnie wyeksponowane. Ponadto stabilna nóżka ułatwia przenoszenie naczynia i sprawia, że nie zajmuje ono dużo miejsca na stole. Innym naczyniem do serwowania owoców jest półmisek ze specjalnymi otworami. Dzięki nim owoce dłużej zachowują świeżość.owocarka patera na owoce

Patera obrotowa do dekoracji tortów

Patera obrotowa to podstawowe narzędzie pracy każdego domowego cukiernika. Pozwala w łatwy sposób ozdobić wypieki z każdej strony. Dzięki łatwemu obracaniu możemy zrobić precyzyjne wzory z kremu na torcie i innych wypiekach. Patera świetnie nadaje się też do serwowania przygotowanych słodkości. A dzięki temu, że jest obracana każdy gość może wybrać ten kawałek ciasta, na który ma ochotę. Niezależnie od tego po której stronie stołu siedzi.patera obrotowa do dekoracji tortów

Patera na muffinki i babeczki

Patera na muffiny pozwala w ładny sposób wyeksponować babeczki, bez obawy o ich uszkodzenie. Każdy wypiek ma na niej wydzielone miejsce, dzięki temu się nie stykają i zachowują ładny wygląd. Szczególnie ważne jest to w przypadku babeczek z dużą ilością kremu. Patera najczęściej ma kilka poziomów, aby każda babeczka była dobrze widoczna. Dzięki temu goście mogą wybrać swój ulubiony smak i z łatwością po niego sięgnąć. Świetnym rozwiązaniem jest też patera w formie karuzeli, która można dowolnie obracać.patera na muffinki

Patera na ciasto z kloszem

Patera do ciasta z kloszem, czyli pokrywką plastikowa świetnie sprawdza się podczas grillowana, garden party i innych spotkań na świeżym powietrzu. Klosz chroni wypieki przed zabrudzeniem, owadami oraz nadmiernym wysychaniem. Patera szklana z kloszem natomiast jest niezastąpiona podczas długich spotkań i przyjęć, a także do wyeksponowania słodkości w cukierni. Dzięki temu, że wypieki są przykryte dłużej zachowują świeżość. A przezroczystość patery sprawia, że każdy widzi co w niej jest, bez potrzeby podnoszenia pokrywki.

patera na ciasto z kloszem

Zestaw z łopatką i nożem jest niezastąpiony podczas spotkań w plenerze.

Patera na ciastka

Patera na ciastka przyjmuje różnorakie kształty i formy. Jedno jest ważne, aby miała zaokrąglone ku górze boki. Dzięki temu ciastka się nie zsuwają i nie spadają z naczynia. Patera 3-pozimowa lub 2-poziomowa na ciastka świetnie sprawdzą się podczas przyjęć dla dzieci. Ciastka można wtedy przejrzyście rozłożyć, aby dzieci miały dostęp do ulubionych smaków.patera na ciastka

Patery piętrowe

Patera dwupoziomowa lub wyższa idealnie nadają się podczas dużych przyjęć okolicznościowych. Zajmują niewiele miejsca, a dzięki temu że pną się ku górze, możemy umieścić na nich znacznie więcej wypieków. Patery świetnie sprawdzają się w sytuacjach, kiedy podajemy więcej niż jeden rodzaj wypieków. Dzięki kilku piętrom możemy rozłożyć ciasto tak, aby każdy kawałek był dobrze widoczny i łatwo dało się po niego sięgnąć.patera piętrowa

Patery świąteczne

To szczególny typ naczyń, na specjalne okazję. Występują w kształcie choinki, zająca lub w innych świątecznych wzorach. Pięknie zdobią stół podczas Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy, kiedy to szczególnie zależy nam, aby prezentował się on wyjątkowo.patera świąteczna

Mam nadzieję, że teraz już wiecie jaka patera jest najlepsza do serwowania waszych ulubionych wypieków. Jak widać wybór jest ogromny, a każde naczynie pozwala w elegancki sposób serwować inne słodkości.

No votes yet.
Please wait...