Karmel to produkt na bazie cukru i wody, kochany przez dzieci i dorosłych. Podawany do lodów, naleśników czy ciasta. A czy wiesz, jak zrobić karmel w domu? Z cukru, z mleka skondensowanego lub daktyli?

Warto przetestować różne przepisy na domowy karmel, by wybrać swoją ulubioną wersję. Przygotowanie tego słodkiego dodatku do deserów wcale nie jest trudne!

Reklama

Jak zrobić karmel z cukru – na patelni lub w rondelku?

Karmel do słodki sos, który urozmaica smak wielu deserów. Wbrew pozorom, jest banalnie prosty w przygotowaniu! Choć nie potrzeba zbyt wiele składników do jego wykonania, to łatwo o przypalenie karmelu, dlatego cały proces trzeba cały czas kontrolować, nie odchodząc od naczynia z karmelem. Co to w ogóle ten karmel? To po prostu cukier, który poddajemy działaniu wysokiej temperatury. A cukier chyba każdy z nas ma w swojej kuchennej szafce. 😉

Jak zrobić karmel w domu? Na dwa sposoby:

  •  karmel “na sucho”  – bez użycia wody, po prostu wrzucasz cukier na patelnię i podgrzewasz, aż zacznie brązowieć. Przy tym sposobie łatwo o przypalenie cukru, który stanie się gorzki.
  •  karmel “na mokro”  – z dodatkiem wody i ewentualnie soku z cytryny. Składniki dłużej się podgrzewają, ale łatwiej jest wszystko kontrolować, a co za tym idzie – trudniej o przypalenie. Poniżej znajdziesz instrukcję, jak w prosty sposób przygotować karmel “na mokro”.

Uwaga, nie zaleca się używania łopatek ani łyżek do mieszania karmelu – aby uniknąć przypalenia, wystarczy potrząsać rondelkiem czy patelnią. Gotowy karmel w krótkim czasie zastyga i twardnieje, dlatego po ściągnięciu patelni z kuchenki należy działać szybko. Jeśli chcesz przygotować trochę zdrowszą odmianę karmelu, możesz pokusić się o karmel z cukru trzcinowego lub karmel z ksylitolu. Zasada przygotowania jest taka sama, wybrany słodzik zalewamy wodą i podgrzewamy w naczyniu.

Jak zrobić karmel z mleka skondensowanego w puszce?

Jak zrobić karmel z mleka w puszce? Aby przygotować ten prosty, ale przepyszny karmel, przygotuj nieduży garnek wypełniony wodą. Do naczynia włóż słodzone mleko skondensowane. Woda powinna w zupełności zakrywać puszkę. Gotuj przez 2 -3 godziny, cały czas dolewając wodę. Po tym czasie, wyłącz gaz. Puszkę pozostaw w wodzie jeszcze na ok. 30 minut. Następnie ostrożnie i powoli otwórz puszkę – przyda Ci się precyzyjny otwieracz do puszek. Trudno w to uwierzyć, ale nasz karmel jest gotowy! Wystarczy otworzyć puszkę i cieszyć się słodkim musem.

Karmel z daktyli – jak zrobić?

To mój ulubiony rodzaj karmelu. Jest nie tylko zdrowy i bez cukru, ale przede wszystkim banalnie łatwy w wykonaniu! Wystarczy zalać daktyle wrzątkiem i pozostawić na minimum 2 godziny. Ja robię to zawsze dzień wcześniej i odstawiam na całą noc. Po tym czasie, odcedzam daktyle i blenduję. Dolewam stopniowo wodę, w której moczyły się owoce, aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. I gotowe! Pardwa, że to nic trudnego? Spróbujcie koniecznie!

Jak zrobić słony karmel? Przepis

Solony karmel to jeden z ciekawszych tupów karmelu. Moim zdaniem, jest też najbardziej uzależniający! Mogę go zjeść znacznie więcej niż tego klasycznego… Jego przygotowanie jest troszkę trudniejsze, ale uwierz – warto! W niewielkim garnku podgrzej przez kilka minut szklankę cukru, cały czas mieszając rózgą. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru, dodaj masło (ok. 85 g). Nadal energicznie mieszaj, aż do połączenia się składników. Do jednolitej masy dodaj ok. pół szklanki kremówki. Rób to naprawdę powoli! Na koniec dodaj szczyptę soli – Twój słony karmel jest gotowy! Smacznego!


Jeżeli chcesz stworzyć z karmelu elementy do dekoracji, wystarczy jeszcze płynny karmel wylać na papier do pieczenia lub płytkę o gładkiej powierzchni, a po zastygnięciu z łatwością wykrawać odpowiednie kształty.

Który sposób przygotowania jest najciekawszy? Pamiętaj, że gotowy karmel możesz umieścić w małym słoiczku i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Także do dzieła! Zaskocz rodzinę wyjątkowym deserem! 🙂

Ocena: 1.5/5. Oddano 2 głosy.
Please wait...