Zastanawiasz się, jaki chlebak jest lepszy, drewniany czy metalowy? A może warto kupić chlebak plastikowy lub przechowywać chleb w pojemniku z porcelany? Jakie zalety ma chlebak bambusowy? Poza materiałem pojemniki dzielą się także ze względu na styl, w jaki się wpasowują, dodatkowe funkcje czy rozmiar. Na wszystkie te aspekty trzeba zwrócić uwagę, aby dopasować produkt do swoich potrzeb. Dlatego przygotowałem dla Was przegląd dostępnych chlebaków, z nadzieją, że ułatwię Wam podjęcie właściwej decyzji.


Chlebak mały czy duży? – rozmiar ma znaczenie

Pierwszy aspekt, na który powinniśmy zwrócić uwagę, to fakt, czy potrzebujemy mały czy duży chlebak. Wszystko zależy oczywiście od tego ile osób liczy nasza rodzina i ile pieczywa przechowujemy. Ważne jest też, aby przed zakupem zaplanować gdzie pojemnik będzie stał. Dzięki temu jesteśmy w stanie ocenić ile mamy na niego miejsca. Pamiętajcie, że duży chlebak zabiera sporą część powierzchni blatu, zmniejszając tym samym część roboczą. Jeśli więc nie przechowujecie dwóch bochenków chleba każdego dnia, wybierzcie model o mniejszych rozmiarach. Świetnym rozwiązaniem jest także chlebak narożny, który jest pojemny, a nie zajmuje dużo miejsca.

chlebak ze stali nierdzewnej z deską do krojenia i nożem mochila

Chlebak narożny pozwala zaoszczędzić wiele miejsca na blacie kuchennym

Chlebak nowoczesny, skandynawski czy retro? – określ styl

W dzisiejszych czasach chlebaki spełniają nie tylko funkcję przechowywania pieczywa, ale są także elementem dekoracyjnym w naszej kuchni. Warto na to zwrócić uwagę wybierając pojemnik dla siebie. Zastanówcie się w jakim stylu urządziliście kuchnie i bądźcie temu wierni. Chlebaki nowoczesne charakteryzują się przede wszystkim prostą formą, jednolitym kolorem i świetnym wykonaniem. W nowoczesnym wnętrzu sprawdzi się zarówno chlebak biały, jak i czarny. Idealnie wpasuje się ten wykonany ze stali nierdzewnej, ceramiczny oraz porcelanowy. Chlebak żółty, fioletowy, pomarańczowy czy w innym intensywnym kolorze, także będą oryginalnym uzupełnieniem nowoczesnej kuchni. Jeśli jednak macie wnętrze w stylu retro, wybierzcie chlebak wiklinowy lub ceramiczny. Świetnie do tego typu wnętrz pasuje chlebak w kropki, a także gładki czerwony lub kremowy z napisem „chleb” lub ozdobiony innym wzorem.

chlebak metalowy espo

W kuchni retro pięknie prezentuje się czerwony chlebak z napisem

Bardzo modna jest ostatnio kuchnia w stylu skandynawskim. Do tego stylu świetnie wpisuje się chlebak srebrny nierdzewny, a także szary, turkusowy, miętowy lub niebieski pojemnik wykonany z porcelany. Idealnie w skandynawskie klimaty wpisze się także chlebak bambusowy lub drewniany, który świetnie oddaje naturalny i surowy charakter stylu skandynawskiego. Ciekawym rozwiązaniem jest także chlebak z deską do krojenia. To bardzo wygodny produkt, umożliwiający szybkie pokrojenie pieczywa od razu po wyjęciu z pojemnika.

Chlebak – jaki materiał jest dobry?

Ostatnie i najważniejsze kryterium przy wyborze chlebaka, to materiał, z którego został wykonany. Każdy model ma swoje zalety i wady, co sprawia, że podjęcie decyzji o zakupie nie jest proste. 

rodzaj chlebaka zalety: wady:
Chlebaki ceramiczne i porcelanowe
  • Bardzo higieniczny i łatwy w utrzymaniu czystości. Nie wchodzi w reakcje z przechowywanym pieczywem, nie pochłania zapachów i nie odbarwia się.
  • Odporny na korozję oraz detergenty, co znacznie wydłuża jego żywotność.
  • Ciekawa kolorystyka i oryginalny wygląd produktu, sprawia, że jest funkcjonalną ozdobą kuchni. Różnorodność wzorów i kształtów umożliwia dopasowanie chlebaka do każdego stylu kuchni. Ponadto dekoracje wypalane w ceramice są bardzo trwałe i długo wyglądają jak nowe.
  • Przechowywany w chlebaku chleb i pozostałe pieczywo nie wysycha, dzięki czemu długo zachowuje swój smak i chrupkość. Ceramiczne i porcelanowe chlebaki często posiadają niewielkie otwory, które umożliwiają odpowiednią cyrkulację powietrza, tym samym przedłużając świeżość pieczywa.
  • Nie jest odporny na stłuczenia i uszkodzenia. Należy się z nim obchodzić ostrożnie. Przy niewielkim uderzeniu może dojść do powstania uszczerbku czy nawet zbicia produktu.
  • Wysoka cena
Chlebak na pieczywo drewniany
  • Naturalny materiał pięknie się prezentuje i wpasowuje w każde wnętrze.
  • Przechowywane w nim pieczywo nie wysycha zbyt szybko, ponieważ chlebak zapewnia odpowiednią temperaturę i wilgotność wewnątrz.
  • Stosunkowo niska cena
  • Trudny w utrzymaniu czystości. Nie można myć go pod bieżącą wodą ani używać silnych detergentów. Dopuszczalne jest tylko przecieranie wilgotną ścierką.
  • Pochłania wilgoć z otoczenia, po pewnym czasie może się odbarwić lub odkształcić.
Chlebak stalowy
  • Estetycznie prezentuje się na bacie w kuchni nowoczesnej i tradycyjnej. Występuje w wariantach matowych oraz połyskujących.
  • Jest łatwy w utrzymaniu czystości, nie odbarwia się i nie odkształca.
  • Jest lekki, a przy tym bardzo trwały i odporny na stłuczenia.
  • Widać odciski palców na powierzchni chlebaka.
  • Nie jest odporny na korozje. Myty silnymi detergentami może zardzewieć.
  • Metal reaguje na skoki temperatury w kuchni. Ustawiony blisko kuchenki gazowej może w krótkim czasie zmieniać temperaturę przechowywanego pieczywa z niskiej na wysoką. Takie działania niekorzystnie wpływają na stan i smak chleba oraz bułek.
chlebak drewniany odelochlebak ceramiczny affek design

Ciekawy jestem jaki chlebak do chleba Wy wybieracie? Dajcie koniecznie znać czy jesteście zadowoleni ze swoich pojemników na pieczywo!

 

Rating: 3.9/5. From 11 votes.
Please wait...