Tłusty czwartek to dzień, w którym bez ograniczeń możemy zajadać się własnej roboty słodkościami. Jak zrobić szybkie pączki domowe i wykroić ciasto na najlepsze faworki? Pomogą nam w tym specjalne akcesoria, dzięki którym przygotujemy tyle tradycyjnych przekąsek, ile tylko chcemy. Pyszne pączki domowe z dowolnym nadzieniem oraz chrupiące faworki to smakołyki, których nie może zabraknąć!

Tłusty czwartek od razu przywodzi na myśl stosy ociekających lukrem pączków i obsypanych cukrem pudrem faworków! To dzień, w którym wszystkie dietetyczne restrykcje odchodzą na bok, a my możemy cieszyć się słodkościami. Dawny przesąd głosi, że zjedzenie pączka w Tłusty czwartek gwarantuje powodzenie w życiu, dlatego nigdy nie odmawiam sobie takiej przyjemności! Zanim pojawił się zwyczaj wcinania pączków w wersji „na słodko”, zajadano się pączkami z mięsem i boczkiem. Być może komuś ta dawna wersja bardziej przypadnie do gustu? Już w czasach pogaństwa tak właśnie żegnano zimę i witano wiosnę, zagryzając pączki z ciasta chlebowego i nadziane słoniną. Ja świętuję tylko na słodko i z chęcią wcinam pyszne, tradycyjne pączki zarówno z marmoladą, jak i czekoladą. Nie oprę się żadnemu! Zamiast kupować takie smakołyki, warto zrobić je samemu, tak jak lubimy najbardziej. W jaki sposób zrobić dobre pączki i upiec faworki? Do domowej produkcji niezbędne będą pewne akcesoria…

1. Małe pączki pieczone w piekarniku, czyli forma do donatów

Jeśli chcemy przygotować coś innego niż klasyczne „pączkowe kule” smażone na głębokim oleju, to możemy zdecydować się na małe donaty. Takie pączki od zawsze kojarzą mi się z amerykańskimi filmami, w których to policjanci jedzą właśnie takie pyszności. Zamiast w policyjnym wozie, można zjeść je wygodnie na kanapie! Donaty zrobione we własnej kuchni, smakują jeszcze lepiej niż te kupne! Najładniej prezentują się oblane kolorowym lukrem lub czekoladą i obsypane słodką posypką. Jak upiec łatwe pączki? Pomoże nam w tym forma do pieczenia mini pączkówJest doskonała do wypieku wielu smakołyków za jednym razem! Ceramiczna powłoka sprawia, że ciasto nie przywiera do formy, a my mamy pewność, że nasze donaty będą wyśmienite! Nie są zbyt duże, dlatego można nabić je na długie patyczki i serwować w postaci „pączkowych lizaków”. Forma do pieczenia pączków musi znaleźć się na wyposażeniu każdego miłośnika łakoci!

2. Maszyna do pieczenia mini pączków – donatów

Smażalnia pączków we własnym domu? Czemu nie! Maszyna do smażenia pączków pozwoli wyczarować duuuużo pączków i to w bardzo prosty sposób! Działa podobnie do opiekacza czy gofrownicy i również posiada nieprzywierającą powłokę, która uchroni ciasto przed przywieraniem do powierzchni urządzenia. Wystarczy, że przełożę przygotowane ciasto do otworów w urządzeniu do pieczenia pączków, a po kilku minutach małe pączki angielskie są już gotowe! Zanurzam je w rozpuszczonej czekoladzie i posypuję ulubionymi dodatkami. Pycha! Takie małe wersje pączków są wprost idealne do podjadania. W Tłusty czwartek przecież można. 😉

3. Foremki do rozetek, czyli ciasteczek smażonych w tłuszczu

Jak Tłusty czwartek to i musi być „tłusto”. Oprócz tradycyjnych pączków i chruścików, czasami przygotowuję również chrupiące ciastka rozetki, które również smaży się na głębokim tłuszczu. Co to takiego? To skandynawskie smażone ciasteczka o różnych kształtach – serduszka, gwiazdki, motylki, dlatego tak chętnie sięgają po nie dzieciaki. W smaku przypominają kruche faworki, ale są delikatniejsze i prostsze w przygotowaniu. Aby je przyrządzić, niezbędne będą specjalne foremki do smażenia rozetek na drucie. Rozgrzaną foremkę zamaczamy w przygotowanym cieście, czekamy aż zacznie skwierczeć i wkładamy do rozgrzanego tłuszczu. Chrupiące rozetki w różnych kształtach możemy serwować z kremem, bitą śmietaną, cukrem pudrem lub marmoladą. Specjalne foremki rozetki pozwolą szybko przygotować przepyszne ciasteczka z ciasta naleśnikowego. Kto jeszcze nie próbował – polecam! 😉

Foremka do smażenia rozetek serce

Różnokształtne foremki do rozetek pozwalają przygotować chrupiące ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu.

4. Wykrawacz do tradycyjnych pączków

Wykrawacz do pączków z karbowanymi brzegami jest bardzo pomocny przy przygotowywaniu nadziewanych pączków, ale i przy… przyrządzaniu pierogów! Dlatego warto się w niego zaopatrzyć, bo sprawdzi się nie tylko z okazji Tłustego czwartku. 😉 Jest jeszcze klasyka nad klasykami, czyli metalowa foremka do pączków! Podobną foremkę wykorzystuję również do wykrawania pierniczków i kruchych ciasteczek. Dostępne są w różnych rozmiarach, dlatego sami możemy wybrać, jakie pączki chcemy przygotować – mniejsze czy większe. Wykrawacz pozwala wyciąć idealne kształty koła z rozwałkowanego ciasta. Jeśli zabieram się za słodkie pączki z owocowym nadzieniem, to przygotowuję dwa płaty ciasta. Na jeden z nich nakładam porcje marmolady w odpowiedniej odległości i przykrywam go drugim płatem, by za pomocą wykrawacza wyciąć z ciasta jeszcze surowe pączki z nadzieniem. Pozostaje wrzucić je na rozgrzany olej i delektować się ich smakiem!

5. Radełko do ciasta, czyli przepis na domowe i szybkie faworki

Ale Tłusty czwartek to przecież nie tylko pączki, ale i pyszne faworki. Inaczej „chrust” lub „chruściki”. Lekkie, smaczne i proste w przygotowaniu! Zadanie to jest jeszcze łatwiejsze, gdy wykorzystuję radełka do ciasta, dzięki którym szybko wycinam paski z rozwałkowanego już ciasta na faworki. Radełka są nieco mniejsze niż te do pizzy, dlatego też są bardziej precyzyjne. Wyprofilowane rączki doskonale leżą w dłoni, co sprawia, że wycinanie jest komfortowe, a przygotowywanie chruścików to czysta przyjemność! Istnieją również radełka idealne do przygotowywania pączków – posiadają odpowiedni kształt, dzięki czemu jeden ruch sprawia, że wycinają z ciasta wiele idealnych kółek za jednym zamachem! Takie proste, a jakie przydatne!

6. Szczypce z sitkiem do pączków smażonych w tłuszczu

Pączki smażone w głębokim tłuszczu to zdecydowanie najbardziej popularny przepis na te tradycyjne przysmaki. Mimo iż kąpią się w sporej ilości oleju, to wcale nie muszą ociekać tłuszczem. Przy wyjmowaniu ich z garnka wykorzystuję szczypce z sitkiem do pączków, dzięki którym nie tylko z łatwością wyławiam je z oleju, ale i odsączam z nadmiaru tłuszczu. Rach-ciach i wyjęte! Szczypce są odporne na działanie wysokiej temperatury, dlatego posłużą nam przy niejednych przygotowaniach do Tłustego czwartku!

7. Szpryca jako nadziewarka do pączków

Jakie są najlepsze pączki? Oczywiście te nadziane! Marmoladą, toffi, czekoladą, adwokatem, budyniem i czym sobie tylko wymyślimy. Za każdym razem jak biorę kęsa pączka, nie mogę doczekać się nadzienia. To właśnie ono jest w nim najlepsze. 🙂 A jak nadzienie znajduje się w środku takiego przysmaku? Jeśli nie nadzieję pączków przed smażeniem, robię to tuż po ich usmażeniu. W nadziewaniu pączków pomagają mi szpryce cukiernicze, do których wkładam wybrane nadzienie i „wciskam” je do każdego pączka po kolei. Szpryca jest dobra również do lukru, a w nadziewaniu działa skutecznie niczym strzykawka!

8. Sitko do cukru pudru

Wolicie pączki oblane lukrem, czekoladą czy posypane cukrem pudrem? Dla mnie wszystkie wersje są wyjątkowo smaczne! Cukier puder pasuje nie tylko do pączków, ale i do faworków. Tłusty czwartek nie może się bez niego obejść. Dlatego stalowe sitko do cukru pudru jest jednym z niezbędnych gadżetów. Bardzo łatwo otwiera się je i zamyka, dzięki pokrętłu na dole rączki. Małe sitko jest doskonałe do posypywania cukrem pudrem pączków, chruścików, babeczek, ciastek i innych wypieków! A nawet sprawdzi się przy ozdabianiu kawy cynamonem czy kakao.

9. Rękaw cukierniczy do dekoracji pączków

Rękawy cukiernicze z różnymi końcówkami to gadżety, które sprawdzą się nie tylko w profesjonalnych cukierniach, ale i w naszej domowej kuchni! Idą w ruch, gdy muszę udekorować pierniczki, ciasteczka, babeczki, ciasta i torty, ale i… pączki! Do rękawa przekładam odpowiednią ilość czekoladowej masy lub lukru i tworzę na wierzchu każdego pączka „esy floresy”. Słodkie pączki od razu wyglądają apetyczniej! To świetna zabawa także dla małych łasuchów, którzy zawsze chętnie pomagają w takich kuchennych czynnościach. A później równie chętnie pałaszują słodkości. 🙂

10. Przesiewacz do mąki, czyli jak zrobić pulchne ciasto na pączki

Podstawowym składnikiem ciasta na pączki czy faworki jest mąka! A najlepsza jest ta, która zostanie przesiana. Przesiewacze do mąki sprawią, że nasze wypieki będą wyjątkowo udane! Przesieją nie tylko mąkę, ale również inne sypkie składniki. Także wspominany już wcześniej – cukier puder. Przesiewanie oczyszcza produkty ze wszelkich, nawet tych najdrobniejszych zanieczyszczeń. Przesiewacze są znacznie wygodniejsze niż tradycyjne sitko, ponieważ dzięki kształtowi kubka, możemy je stabilnie trzymać w naszej dłonie. Niektóre z nich wyposażone są w obrotowe kółko, które w ekspresowym tempie samo przesiewa mąkę!

11. Stolnica do wyrabiania ciasta na pączki

Wyrobienie ciasta na tradycyjne pączki to nie taka trudna sztuka. Wystarczy nam mąka, jajka, cukier, drożdże, mleko i inne składniki. Uformowana z ciasta kula musi swoje odczekać, by odpowiednio wyrosnąć. Wyrośnięte nadaje się już do rozwałkowania, by wycinać z ciasta krążki.  Na tym etapie przygotowywania pączków sprawdzą się maty silikonowe, które są świetną alternatywą dla tradycyjnych stolnic. Taka mata dobrze przylega do stołu i nie przywiera do niej ciasto. Jest bardzo prosta w przechowywaniu – wystarczy, że zwinę ją w rulonik i zajmuje wyjątkowo mało miejsca. A kiedy nadchodzą przygotowania do Tłustego czwartku… Po prostu rozwijam matę i zaczynam wyrabianie ciasta!

12. Dobrze rozwałkowane ciasto na pączki, czyli porządny wałek

Nie obędzie się również bez wałka! Stolnica przygotowana, ciasto wyrośnięte – czas na wałkowanie! Jeśli do domowej produkcji pączków nie używamy maszyny do donatów czy formy do pieczenia pączków, to musimy przygotować takie ciasto, z którego da się wyciąć okrągłe kawałki ciasta. Wałki do ciasta pomogą nam je dobrze rozwałkować – mogą być klasyczne drewniane, ale i silikonowe, plastikowe, a także metalowe! Do wałków wykonanych z takich materiałów nie przykleja się ciasto, dzięki czemu bardzo łatwo jest je utrzymać w czystości.

13. Patera na pączki przygotowywane na Tłusty czwartek

A kiedy pieczenie pączków zmierza ku końcowi, a słodkości są już nadziane i udekorowane… Trzeba je ładnie wyeksponować! Patera na ciasto sprawi, że tradycyjne pączki czy chruściki na niej ułożone będą wyglądać jeszcze bardziej apetycznie. Takim wypiekom na pewno nikt się nie oprze. Jak one pięknie wyglądają i jak cudownie smakują! Jeśli nie macie jeszcze takiej patery, to duży błąd! Jest bardzo praktyczna, ponieważ przyda się nie tylko w czasie Tłustego czwartku, ale przy każdej innej okazji, gdy będziemy chcieli wyeksponować ciasto, ciasteczka, muffinki, owoce, a nawet tort. Może być klasyczna – szklana, a nawet piętrowa, by pomieścić jeszcze więcej smakołyków.

Szklana patera na ciasto edwanex

Szklana patera pięknie wyeksponuje przyrządzone domowe słodkości.

Wszystkie akcesoria do pączków, faworków i ciasteczek rozetek pomogą w bardzo szybki, a zarazem łatwy sposób przygotować pyszne smakołyki. Łakocie domowej roboty są o niebo lepsze od tych kupnych! Już samo ich przygotowywanie może być świetną zabawą dla całej rodziny – nie tylko w Tłusty czwartek, ale i w każdy inny dzień! Do dzieła i smacznego! 🙂

Ocena: 5.0/5. Oddano 1 głos.
Please wait...