Jak zrobić burgery w domu, aby były soczyste i dobrze doprawione? Podpowiem Ci, jakie mięso jest najlepsze i jak dobrać odpowiednie dodatki do burgerów. Ale pamiętaj, że dobrze przyrządzone domowe burgery potrafią uzależnić!

Burgery stały się w ostatnim czasie bardzo popularne. Na każdym kroku można spotkać burgerownie serwującą te specjały z mięsem wołowym, wieprzowym lub drobiowym oraz różnymi dodatkami. Czy jesteśmy w stanie uzyskać równie pyszny smak samemu?

Reklama

Jaka wołowina jest najlepsza na domowe hamburgery z wołowiny?

Najczęściej wybierane i przyrządzane burgery to oczywiście te wołowe. Klasyczne, soczyste i pyszne –  dla wielu te jedyne! Jakie mięso na hamburgery wołowe jest najlepsze?

  • mięso do burgerów powinno być przede wszystkim świeże, to podstawa udanego dania,
  • powinno zawierać ok. 25% tłuszczu, dzięki któremu burgery są odpowiednio sklejone i soczyste,
  • najlepiej sprawdza się antrykot, rostbef i łopatka lub mix przygotowany z każdego po trochu,
  • mięso należy zmielić na średnich oczkach, zbyt drobno zmielone szybko wyschnie i będzie niesmaczne. Zbyt grubo mielone mięso natomiast będzie ciężko skleić i odpowiednio uformować,
  • idealnie zmielone mięso uzyskamy mieląc dwa razy w maszynce do mięsa, za pierwszym razem wybierając oczka o średnicy ok. 4,5 mm, a za drugim mniejsze,
  • mięsa nie należy zbyt długo wyrabiać, ponieważ stanie się wtedy twarde i suche, zamiast miękki i kruche.

Po wybraniu i zmieleniu idealnego mięsa na burgery wołowe, czas na przygotowanie kotletów. Do ich odpowiedniego uformowania przydadzą się foremki do burgerów. Pozwolą one uzyskać idealnie okrągły kształt. Jest to też dobry moment na przyprawienie mięsa – tylko solą i pieprzem, bezpośrednio zmielonymi w młynku.

Rada! Przygotuj kotlety wołowe o większej średnicy niż bułka. Mięso pod wpływem wysokiej temperatury skurczy się.
Prasa do hamburgerów plastikowa Fackelmann


Prasa do burgerów pozwoli uformować kotlety w odpowiednim kształcie.

Aby nasze domowe burgery z wołowiny nie wybrzuszyły się podczas pieczenia i zachowały regularny kształt, warto zrobić w nich wgłębienie na środku – świetnie sprawdza się do tego prasa do hamburgerów.  Mięso na średniej wielkości burgera powinno ważyć 160 g, duża porcja to 240 g. Do porcjowania mięsa przyda się z pewnością precyzyjna waga kuchenna.


Jak zrobić domowe hamburgery z drobiowego mięsa mielonego?

Teraz kilka słów o tym, jak zrobić mięso drobiowe do burgerów. Po pierwsze, kup świeżą pierś z kurczaka i nożem do filetowania pozbądź się wszelkich żyłek oraz chrząstek. Okrojone mięso dokładnie umyj i osusz. Następnie zmiel je w maszynce do mięsa, z zachowaniem tych samych zasad, które zostały wymienione przy mięsie wołowym. Dopraw solą i pieprzem, uformuj w kształtne kotlety. W osobnych talerzach przygotuj mąkę, bułkę tartą, roztrzepane rózgą jajko oraz mleko.

Rada! Do bułki tartej dodaj odrobinę kurkumy, by panierka zyskała wyjątkowy smak i kolor.

Przygotowane kotlety namocz najpierw w mleku, następnie w mące, jajku i bułce tartej. Po przygotowaniu panierki kotlety usmaż na patelni lub upiecz w piekarniku.


Jak zrobić domowe burgery wieprzowe?

Do przygotowania tego typu burgerów wykorzystaj łopatkę wieprzową. Mięso musi być świeże i dokładnie umyte. Podziel je na mniejsze kawałki, a następnie zmiel w maszynce, również dwukrotnie. Do mięsa wieprzowego możesz dodać musztardę, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, najlepiej siekaczem do cebuli, oraz ulubione zioła. Mięso wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy i odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie uformuj w kształtne kotlety i usmaż lub upiecz.


Ile i jak smażyć hamburgery wołowe, wieprzowe i drobiowe?

  • Burgery wołowe i wieprzowe warto przyprószyć mąką przed smażeniem, dzięki czemu uzyskasz kruchą i chrupiącą skórkę.
  • Najlepiej smakują burgery smażone na smalcu lub tłuszczu z bekonu.
  • Burgery smaż na patelni grillowej, z niewielką ilością tłuszczu. Powinien być to tłuszcz bezsmakowy, np. olej kokosowy lub ryżowy.

Kotlety obracaj co kilkadziesiąt minut z jednej, na drugą stronę, aby równomiernie się wysmażyły. Czas smażenia zależy od naszych upodobań smakowych. Burgery wołowe wysmażone w stopniu medium należy smażyć ok. 3 minut z każdej strony. Wieprzowe natomiast 4-5 minut, a drobiowe 3-4 minut. Jeśli wolisz krwiste, ściągnij je szybciej, a jeśli dobrze wysmażone – przetrzymaj chwilę dłużej.  Po usmażeniu kotlety przełóż na pergamin i zostaw na kilka minut.

prasa do hamburgerów taste


Burgery przygotowane na patelni grillowej są soczyste i zdrowe!

Ile piec hamburgery w piekarniku?

Alternatywą do smażenia jest oczywiście przygotowanie burgerów w piekarniku. Mięso pieczemy z funkcją grilla w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju mięsa:

  • drobiowe – 10 minut
  • wołowe – 20 minut
  • wieprzowe – 25 minut

Dodatki do hamburgera

Dodatki do hamburgerów są różnorodne i ich wybór ogranicza jest tylko nasza wyobraźnia. Najpopularniejsze to oczywiście sałata, pomidor, ogórek kiszony, cebula oraz żółty ser. Ale wykorzystać możemy także:

  • paprykę żółtą, czerwoną lub zieloną,
  • grillowaną marchewkę,
  • rzodkiewkę,
  • ser pokryty błękitną pleśnią,
  • kiełbasę chorizo,
  • bekon,
  • żurawinę.
Nie możesz także zapomnieć o sosie! Koniecznie sprawdź:


Koniecznie daj znać, czy w Waszej kuchni królują domowe burgery wołowe, wieprzowe czy drobiowe. Pochwalsię także, jakie dodatki najczęściej wybierasz – z chęcią wypróbuję!

Ocena: 4.0/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...