Zarówno sokowirówka, jak i wyciskarka wolnoobrotowa to urządzenia, które pomogą w przygotowaniu domowych, owocowych lub warzywnych soków. Ale jedno drugiemu nie jest równe. Co jest zatem lepsze – sokowirówka czy wyciskarka do soku, a może dwa w jednym – sokowirówka połączona z wyciskarką? Poznaj różnice, zalety i wady obu urządzeń.

Sokowirówka i wyciskarka to urządzenia, które pomogą w domowej produkcji zdrowych soków owocowo-warzywnych. Dosyć często zdarza się, że urządzenia są ze sobą mylone, a ich nazwy stosowane wymiennie. A nie powinno tak być! Istnieją pewne różnice między sokowirówką a wyciskarką. Urządzenia różnią się budową, metodą działania oraz uzyskiwanym produktem końcowym. Warto znać zalety i wady obu, by dokonać jak najlepszego zakupu, dostosowanego do swoich potrzeb. Jeśli zatem zastanawiasz się czy lepsza będzie sokowirówka czy wyciskarka do owoców, to koniecznie przeczytaj ten mały poradnik.

Sokowirówka czy wyciskarka – co lepsze? Odpowiedz sobie na pytania:

  • Z jakich warzyw i owoców będziesz najczęściej wyciskać sok?

Zastanów się, z jakich składników zamierzasz najczęściej wyciskać soki. Czy będą to twarde warzywa, miękkie i drobne owoce czy zielenina? Rodzaj produktów ma znaczenie. Zarówno wyciskarka, jak i sokowirówka poradzi sobie z twardymi warzywami i owocami, takimi jak marchew czy jabłka. Ale jeśli zamierzasz przygotowywać soki z zielonych warzyw liściastych (szpinak, jarmuż, mlecz, natka pietruszki) lub drobnych owoców jagodowych, najlepiej wybierz wyciskarkę. Sokowirówka nie poradzi sobie z tym zbyt dobrze. Jej głównym zadaniem jest wyciskanie soku z twardych składników.

  • Jaka konsystencja soku jest dla Ciebie odpowiednia?

Wyciskarka pozwala uzyskać gęstszy, esencjonalny sok, z małymi drobinkami składników, który można przechowywać nieco dłużej. Z kolei dzięki sokowirówce uzyskasz sok klarowny i wodnisty, z warstwą piany, wymagający natychmiastowego spożycia, tuż po przyrządzeniu.

  • Ile soku zamierzasz wyciskać?

Sokowirówki pracują na wysokich obrotach, a wyciskarki wolnoobrotowe, jak sama nazwa wskazuje – na obrotach niskich. Ma to przełożenie nie tylko na jakość uzyskanego produktu, ale i na czas potrzebny do przygotowania domowego soku. Jeśli chcesz przerabiać spore ilości warzyw i owoców i szybko uzyskiwać z nich soki, to postaw na sokowirówkę. Z kolei jeśli chcesz przyrządzać mniejsze porcje i możesz poświęcić na to trochę więcej czasu, wybierz wyciskarkę wolnoobrotową. Wolniejsza praca urządzenia pozwala zachować więcej wartości odżywczych (enzymów i błonnika) w soku. Wyciśnięcie 1 litra domowego soku w wyciskarce trwa zazwyczaj od 4 do 5 minut.

  • Jak często planujesz wyciskać soki?

Częstotliwość korzystania z urządzenia również nie pozostaje bez znaczenia. Po każdorazowym użyciu sokowirówki czy wyciskarki, niezbędne jest jej dokładnie wyczyszczenie z resztek warzyw i owoców. Jeśli nie zamierzasz korzystać z urządzenia bardzo często, czynność ta z pewnością nie będzie tak uciążliwa. Ale jeśli planujesz codzienne wyciskanie domowych soków, wybierz urządzenie, które nie wymaga skomplikowanego rozmontowywania i czyszczenia pojedynczych modułów. Wyciskarki jednoślimakowe zbudowane są z niewielu części, dlatego też łatwiej i szybciej je wyczyścisz. Z kolei wyciskarki dwuślimakowe, mimo że wydajniejsze, to ich złożona budowa i trudniejsze czyszczenie może zniechęcić nas do użytku. Najwięcej kłopotów przy czyszczeniu nastręczają sokowirówki. Urządzenia te posiadają ostre sita z małymi otworkami, przy których trzeba się nieco natrudzić, by pozbyć się wszystkich resztek warzyw i owoców.

  • Jaki masz budżet na zakup urządzenia?

Na rynku znajdziesz wiele wyciskarek i sokowirówek o różnych cenach. Niekoniecznie musisz wydawać wiele pieniędzy, by cieszyć się dobrej jakości urządzeniem, które spełnia Twoje potrzeby, ale na takim zakupie nie warto też oszczędzać. Tańsze modele to często te słabszej jakości – wyprodukowane z mniej trwałych materiałów, podatne na uszkodzenia i mniej wydatne przy wyciskaniu domowych soków. W efekcie, rzucisz urządzenie w kąt i nie będziesz cieszyć się domową produkcją soków.

Jeśli dopiero chcesz rozpocząć swoją przygodę z wyciskaniem soków, możesz zdecydować się na zakup sokowirówki, która szybko obrobi wrzucone składniki. Będzie to też jeden tańszych wyborów w kategorii tego typu urządzeń. Jeśli potrzebujesz czegoś lepszego, wybierz jednoślimakową wyciskarkę do soku, a jeśli jesteś na poziomie zaawansowanym, to bez wątpienia najlepszym wyborem będzie dwuślimakowa wyciskarka, które też wiąże się z wyższą ceną.

Jak działa wyciskarka wolnoobrotowa do domowych soków?

Zasada działania

Wyciskarka do soków to urządzenie wolnoobrotowe, które w przeciwieństwie do szybkoobrotowej sokowirówki, dokładnie i wolno miażdży każdy wrzucany do niego składnik. Zmiażdżone produkty przeciskane są przez sitko, przez które to zaczyna spływać sok. Urządzenie nie posiada ostrzy, a jego zasada działania opiera się na sile miażdżenia przez wałek ślimakowy (jeden lub dwa wałki).

Wyciskarka wolnoobrotowa Adler Vitamin

Sok z wyciskarki

Niskie obroty (40-120 obrotów na minutę) dokładniej miażdżą roślinne włókna, przez co do soku trafia więcej cennych składników odżywczych, a w tym enzymów i błonnika. Uzyskany sok jest gęstszy, mniej klarowny, a bardziej esencjonalny. Nie ulega napowietrzeniu, dlatego na jego powierzchni pojawia się tylko minimalna ilość piany, a sok nie musi być natychmiast spożyty – możesz go przechowywać w lodówce i wypić w ciągu doby.

Przeznaczenie

Wyciskarka wolnoobrotowa do soków dobrze radzi sobie z obróbką zielonych warzyw liściastych oraz z twardymi składnikami. W zależności od wybranego rodzaju wyciskarki, jej przeznaczenie może być różne.

Zalety wyciskarki wolnoobrotowej:

  • niskie obroty zapewniają więcej wartości odżywczych w soku i nie napowietrzają go,

  • świetnie radzi sobie z warzywami liściastymi,

  • uzyskany sok jest gęstszy i bardziej esencjonalny,

  • sok pozostaje na dłużej świeży i nie musi być wypijany od razu,

  • urządzenie łatwe do wyczyszczenia,

  • cicha praca wyciskarki,

  • niektóre modele oferują dodatkowe funkcje, np. robienie musów i mielenie orzechów.

Wady wyciskarki wolnoobrotowej:

  • wolne obroty to dłuższa praca urządzenia,

  • z reguły wyższa cena.

Rodzaje wyciskarek do soków

Zanim zdecydujesz się na zakup wyciskarki do owoców, musisz wiedzieć, że nie ma tylko jednego rodzaju tego urządzenia. Na rynku istnieją różnego typu wyciskarki. Mogą być to wyciskarki jednoślimakowe (poziomowe lub pionowe) lub dwuślimakowe.

Wyciskarka jednoślimakowa – z reguły tańsza od wyciskarek dwuślimakowych, dla początkujących użytkowników. Urządzenie wyposażone jest w jeden wałek ślimakowy, którego zadaniem jest miażdżenie i wyciskanie soku ze składników. Wałek obraca się wolno (70-120 obrotów na minutę), co zabezpiecza sok przed napowietrzeniem i nagrzaniem, a w efekcie utratą wartości odżywczych.

  • Wyciskarka pozioma jednoślimakowa – wałek ślimakowy ustawiony jest w poziomie. W porównaniu do wyciskarki pionowej, ten rodzaj urządzenia zajmuje więcej miejsca w kuchni, jest trudniejsze do umycia, a przygotowanie domowego soku trwa dłużej. Wrzucane do niej produkty muszą być pokrojone na kawałki i w większości przypadków niezbędne jest używanie „popychacza”, który przeciska składniki do obróbki.
Wyciskarka wolnoobrotowa jednoślimakowa Fresr

Wyciskarka wolnoobrotowa – jednoślimakowa pozioma.

  • Wyciskarka pionowa jednoślimakowa – wałek ślimakowy ustawiony w pionie, przez co składniki nie muszą być przepychane, ponieważ same opadają na wałek. Dzięki takiej konstrukcji urządzenia, wyciskanie soków jest szybsze i nie wymaga takiego nakładu naszej siły. Z wyglądu przypomina sokowirówkę. Niektóre modele wyposażone są w duży otwór do wrzucania warzyw i owoców, dzięki czemu nie trzeba kroić składników na drobno. Zajmuje mniej miejsca w kuchni, a mycie wyciskarki po użyciu jest też zdecydowanie łatwiejsze. Wyciskarka pionowa najlepiej wypada w wyciskaniu twardych składników (marchewka, ananas, jabłko), ale dobrze radzi sobie również z zieleniną.
Wyciskarka do soków wolnoobrotowa stalowa Botti Juicy

Wyciskarka wolnoobrotowa do domowych soków – jednoślimakowa pionowa.

Wyciskarka pozioma dwuślimakowa – nieco droższe od tych jednoślimakowych, najbardziej efektywne, idealne dla wymagających użytkowników. Urządzenie wyposażone jest w dwa wałki ślimakowe, ułożone równolegle i zazębiające się. Pomiędzy tymi dwoma wałkami precyzyjnie miażdżony jest dany składnik, co pozwala na uwolnienie składników odżywczych zawartych w jego komórkach. Dzięki wyciskarce dwuślimakowej uzyskasz największe ilości domowego soku i to niemalże z każdego typu warzyw i owoców. Sprawdza się do wyciskania sporych ilości soków z zieleniny (np. z natki pietruszki, sałaty, jarmuży czy ziół) oraz z twardych warzyw. Słabiej wypada przy wyciskaniu soku z miękkich i soczystych produktów. Musisz liczyć się z dłuższym czasem wyciskania soków i koniecznością używania popychacza.


Jak działa sokowirówka do domowych soków?

Zasada działania

Sokowirówki to zwykle najpopularniejszy, a także najtańszy typ urządzeń przeznaczonych do wyciskania soków. Nie kosztują dużo, a szybko obrabiają spore ilości składników na sok. Zasada działania sokowirówki opiera się na rozdrabnianiu składników na gładką masę przy pomocy obracających się ostrzy. Posiekane składniki ulegają sile odśrodkowej, uzyskany miąższ dociskany jest do sita, przez co przez małe otwory zaczyna przepływać sok.

Sokowirówka do soków Botti Tetro

Sok z sokowirówki

Dość wysokie obroty (6000 – 12000 obrotów na minutę) sokowirówki sprawiają, że uzyskany sok jest napowietrzony i szybko ulega utlenieniu, dlatego należy go wypić tuż po przygotowaniu. Klarowny sok ma wodnistą konsystencję, a na jego powierzchni unosi się piana. Ma on znacznie mniej wartości odżywczych niż sok uzyskany z wyciskarki. Dzieje się tak dlatego, iż sokowirówka nie potrafi całkowicie wydobyć odżywczych substancji zawartych we wnętrzu komórek roślinnych. Odsączana jest tylko część soku, a miąższ pozostaje wewnątrz urządzenia.

Przeznaczenie

Sokowirówka nadaje się szczególnie do twardych składników, takich jak jabłko, marchew czy burak. Gorzej wypada przy robieniu soków z zieleniny (sałaty, jarmużu, ziół) i z drobnych owoców jagodowych.

Zalety sokowirówki:

  • wysokie obroty umożliwiają przygotowanie sporych ilości soku w krótkim czasie,

  • świetnie radzi sobie z twardymi składnikami,

  • uzyskany z niej sok jest bardziej klarowny niż ten z wyciskarki,

  • większy otwór pozwala na wrzucanie składników w całości, nie ma potrzeby ich krojenia na małe kawałki, tak jak w niektórych modelach wyciskarek,
  • z reguły niższa cena zakupu.

Wady sokowirówki:

  • nie polecana do soków z zieleniny (warzyw liściastych, ziół, traw) i z drobnych owoców jagodowych (maliny, borówki, jagody),

  • uzyskany sok ma mniejszą wartość odżywczą niż ten z wyciskarki,

  • sok szybciej tarci świeżość i należy go wypić zaraz po przygotowaniu,

  • sok ma więcej piany i jest bardziej wodnisty,

  • głośna praca urządzenia,

  • ograniczenie ciągłej pracy urządzenia do kilku minut,
  • skomplikowana budowa = kłopotliwe w czyszczeniu.


Jak działa sokowirówka i wyciskarka w jednym?

Zasada działania

Jeśli nie możesz zdecydować się na dany rodzaj urządzenia, możesz rozważyć zakup sokowirówki i wyciskarki w jednym. Takie urządzenie, podobnie jak sokowirówka, posiada ostrza pracujące na wysokich obrotach. Ostrza te ścierają składniki na mus, który następnie jest miażdżony, podobnie jak w wyciskarce – przez wałek ślimakowy. Przez sito zaczyna przepływać sok do osobnego, zewnętrznego naczynia.Sokowirówka i wyciskarka do soków metalowa Ariete Slow Juicer

Sok z sokowirówki z wyciskarką

Urządzenie pracuje na wysokich obrotach, dlatego też uzyskany sok jest napowietrzany, a przez to ma niższą wartość odżywczą. Nie jest to jednak taka strata wartości, jak przy klasycznych sokowirówkach. Z kolei w porównaniu do tradycyjnych wyciskarek, urządzenie działa znacznie szybciej!

Uzyskany sok nie jest tak wodnisty jak ten ze zwykłej sokowirówki, ale nie tak samo gęsty jak ten ze zwykłej wyciskarki. Mimo wszystko domowy sok ma dość gładką konsystencję.

Przeznaczenie

Sokowirówka i wyciskarka w jednym dobrze radzi sobie z twardymi owocami i warzywami korzeniowymi, ale nie jest tak wszechstronna jak klasyczna wyciskarka do soków. Taki typ urządzenia nie poradzi sobie z wyciskaniem soku z warzyw liściastych, traw i ziół, których włókna mogą okręcić się wokół ostrzy zakłócając pracę.

Zalety sokowirówki z wyciskarką:

  • umożliwia obróbkę sporej ilości warzyw i owoców w dość krótkim czasie,

  • szybka praca urządzenia,

  • brak ograniczenia ciągłej pracy urządzenia,
  • dobrze radzi sobie z twardymi składnikami i korzeniowymi warzywami.

Wady sokowirówki z wyciskarką:

  • praca na wysokich obrotach powoduje napowietrzenie soku i utratę części wartości odżywczych,

  • nie radzi sobie z wyciskaniem warzyw liściastych, ziół i traw – włókna roślinne mogą okręcić się wokół ostrzy.

Sokowirówka a wyciskarka wolnoobrotowa – porównanie

 

Rodzaj urządzenia Zalety Wady Przeznaczenie
Wyciskarka wolnoobrotowa do soków
  • niskie obroty – uzyskany sok ma więcej wartości odżywczych i nie jest napowietrzany,

  • świetnie radzi sobie z warzywami liściastymi,

  • sok jest gęstszy i bardziej esencjonalny,

  • sok pozostaje na dłużej świeży i nie musi być wypijany od razu,

  • łatwa do wyczyszczenia,

  • cicha praca,

  • niektóre modele oferują dodatkowe funkcje.

  • dłuższa praca urządzenia,

  • konieczność używania popychacza przy modelach z poziomym wałkiem ślimakowym,
  • zazwyczaj wymagane krojenie składników na mniejsze kawałki,
  • z reguły wyższa cena.

  • soki z warzyw liściastych (jarmuż, sałata), ziół i traw
  • soki z twardych składników (marchew, jabłko)
  • soki z miękkich i drobnych owoców jagodowych
Sokowirówka
  • wysokie obroty – przygotowanie sporych ilości soku w krótkim czasie,

  • świetnie radzi sobie z twardymi składnikami,

  • sok jest bardziej klarowny niż ten z wyciskarki,

  • większy otwór pozwala na wrzucanie składników w całości,
  • z reguły niższa cena zakupu.

  • nie polecana do soków z zieleniny i z drobnych owoców jagodowych.

  • sok ma mniejszą wartość odżywczą niż ten z wyciskarki,

  • sok szybciej tarci świeżość i należy go wypić zaraz po przygotowaniu,

  • sok ma więcej piany i jest bardziej wodnisty,

  • głośna praca,

  • ograniczenie ciągłej pracy do kilku minut,
  • skomplikowana budowa = kłopotliwe czyszczenie.

  • soki z twardych owoców i warzyw korzeniowych (jabłko, marchew, burak, pietruszka)
Sokowirówka z wyciskarką w jednym
  • umożliwia obróbkę sporej ilości warzyw i owoców w krótkim czasie,

  • szybka praca,

  • sok jest dość gładki,
  • brak ograniczenia ciągłej pracy,

  • dobrze radzi sobie z twardymi składnikami i korzeniowymi warzywami.

  • powoduje napowietrzenie soku i utratę części wartości odżywczych,

  • nie radzi sobie z wyciskaniem soku z zieleniny.

  •  soki z twardych owoców i warzyw korzeniowych.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Materiał wykonania

Decydując się na zakup wyciskarki lub sokowirówki musisz wziąć pod uwagę materiał wykonania urządzenia. Zazwyczaj jest to tworzywo sztuczne, a dokładniej plastik. Ale plastik plastikowi nierówny i nietrudno trafić na tani materiał zawierający szkodliwe bisfenole, które to mogą przedostać się do domowego soku. Słabej jakości tworzywo będzie mniej trwałe i podatne na zarysowania. Wszystko to wpływa na niższą wydajność urządzenia, a co za tym idzie, na gorszej jakości produkt końcowy (sok).

Dobra wyciskarka lub sokowirówka, nawet ta wykonana z plastiku, może cechować się wysoką jakością, jeśli tylko:

  • tworzywo sztuczne jest wolne od szkodliwych bisfenoli,
  • jest bezpieczne dla naszego zdrowia (posiada dane certyfikaty),
  • jest wytrzymałe na urazy mechaniczne i zarysowania,
  • wszystkie elementy są dopracowane i dopasowane.
Wyciskarka – silnik i ślimak

Przy wyborze wyciskarki elektrycznej zwróć uwagę, by urządzenie miało mocny i dobry silnik, który nie będzie się zacinał, ale pracował płynnie. Nie bez znaczenia pozostaje także ślimak, który precyzyjnie miażdży wrzucone do wyciskarki składniki. Powinien on być solidny i dobrze zaprojektowany, tak by poradził sobie z twardymi warzywami oraz zieleniną. Ślimak wykonany z taniego plastiku będzie zbyt lekki, a to negatywnie wpłynie na wydajność urządzenia i jakość soku (będzie zbyt mało klarowny). Pamiętaj, że lekka wyciskarka nie znaczy wcale, że urządzenie będzie wygodne w użytkowaniu. Odpowiedni ciężar może świadczyć o zastosowaniu wysokiej jakości materiałów i dobrze dopasowanych elementach.

Sokowirówka – silnik i sito

Jeśli zdecydujesz się na zakup sokowirówki, musisz zwrócić uwagę na kilka kwestii. Dobra sokowirówka powinna mieć mocny silnik, który szybko poradzi sobie obróbką wielu składników. Urządzenie powinno mieć także wysokiej jakości sito wyposażone w ostrza – solidnie wykonane i o dobrej przepuszczalności soku. Najlepsze sito będzie wyprodukowane w całości ze stali nierdzewnej. Tańsze modele posiadają sitka wykonane z plastiku, wyposażone w małe ostrza, co nie gwarantuje dobrego cięcia produktów i może powodować zapychanie.

Sokowirówka kontra wyciskarka
Czy sok z wyciskarki wolnoobrotowej będzie zawsze zawierał więcej witamin i minerałów niż ten z sokowirówki?

Otóż okazuje się, że nie jest to regułą. Wszystko zależy od jakości wybranego urządzenia, dlatego tak ważny jest przemyślany zakup. Nie każde urządzenie wyciśnie tyle samo witamin z tego samego owocu czy warzywa. Ale nie tylko o to w tym wszystkim chodzi… Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim zawartość enzymów w produkcie końcowym, a w soku z wyciskarki będzie ich zdecydowanie więcej niż w soku z sokowirówki. Sok z wyciskarki jest też bogatszy w sycący błonnik pokarmowy, który wspiera naszą florę bakteryjną w układzie pokarmowym. Na tym polu, wyciskarka ma jeszcze jedną przewagę – pozwala wyciskać soki z różnorodnych składników, bogatych w różne składniki odżywcze.

Wyciskarka wolnoobrotowa i sokowirówka – co wybrać?

Dla kogo będzie odpowiednia wyciskarka działająca na wolnych obrotach, a komu przypadnie do gustu szybka sokowirówka?

Wolnoobrotowe wyciskarki, powoli i dokładnie miażdżące wrzucane do urządzenia składniki, to znakomity wybór dla osób, dla których nie liczy się czas przyrządzania soku, ale jego wartości odżywcze. Sok uzyskany z wyciskarki zachowuje więcej enzymów, składników odżywczych i błonnika. Wyciskarka wolnoobrotowa będzie odpowiednia dla tych, którzy lubią soki z różnego typu składników – twardych warzyw, miękkich owoców, a nawet zieleniny. Uzyskany sok jest znacznie gęstszy i można przechowywać go w lodówce do 24 godzin. Zatem śmiało można zabrać go w butelce na sok do pracy i do szkoły.

Z kolei szybkoobrotowe sokowirówki, wyposażone w wydajny silnik, to dobry wybór dla osób, które chcą bardzo szybko uzyskać spore ilości soku z twardych owoców i warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, seler, buraki). Ostrza sokowirówka pozwolą uzyskać klarowny, ale nieco wodnisty sok dla całej rodziny. Klarowna konsystencja domowego soku może przypaść do gustu szczególnie najmłodszych członkom rodziny. Przygotowany sok trzeba wypić od razu, dlatego nie będzie można zabrać go ze sobą w podroż, do pracy i do szkoły.

Z całą pewnością warto zainwestować w tego typu urządzenie – wyciskarkę lub sokowirówkę. W każdym przypadku uzyskane domowe soki z warzyw i owoców będą smaczne i bogate w wartości odżywcze (nawet te z sokowirówki). O tym, dlaczego warto rozpocząć domową produkcję soków, przeczytasz w artykule: Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe?

Ocena: 5.0. From 5 votes.
Proszę czekać...