Ostatnio dużą popularnością cieszą się filmiki z pięknie udekorowanymi ciasteczkami… Ale czy wiecie, jak zrobić lukier, aby uzyskać tak oszałamiający efekt? Jak przygotować takie słodkości na Boże Narodzenia, Wielkanoc, walentynki czy w prezencie dla znajomego łasucha? Oto moja odpowiedź 🙂 

Lukier królewski – sprawdzony przepis!

Znasz już przepis na lukier królewski do pierników i tortów, a dokładniej, wiesz, jakie składniki i narzędzia są niezbędne do jego przygotowania. Ale jak dekorować ciasteczka?

Biały lukier królewski do dekoracji ciastek

Przygotowany według przepisu królewski lukier biały przełóż do dwóch pojemniczków, miseczek lub kokilek. Teraz czas przystąpić do właściwego ozdabiania! Możesz zaangażować w to całą rodzinę, bowiem dekorowanie pierników i ciastek to świetna zabawa! Idealnie do tego zadania nadaje się profesjonalny rękaw cukierniczy. Ważne, aby był on zakończony końcówką z bardzo małym otworem. Przełóż do niego część tego gęstszego lukru i delikatnie naciskając rysuj krawędzie na ciastkach. Ma być to swego rodzaju obramowanie. Następnie przejdź do wypełniania. Wybierz rzadszą masę i przygotuj odpowiednie narzędzie zdobnicze.  Wypełnij środki ciasteczek lukrem królewskim i rozprowadzaj go patyczkiem do utwardzonych już brzegów.

Rękaw cukierniczy do dekoracji ciastek Day by day


Rękaw cukierniczy pomoże Ci w dekoracji pierniczków lukrem.

Kolorowy lukier królewski – jak zrobić?

Wiesz jak zrobić kolorowy lukier? Uzyskać go można z naturalnych składników lub przy użyciu barwników spożywczych. Powstałą masę należy uprzednio rozdzielić do kilku pojemników. Idealnie nadadzą się do tego kokilki do zapiekania Lubiana, w których będziesz mógł przygotować także pyszne suflety. Kolorowy lukier możesz zyskać na kilka sposobów:

  • Jeśli z lukrem zmieszasz kilka kropel soku z buraków, to powstanie kolor czerwony.
  • Sok z czerwonej kapusty nada lukrowi odcień fioletu.
  • Dodając do niego kilka kropel soku z cytryny, uzyskasz kolor ciemno różowy.
  • Zieleń uzyskamy poprzez odciśnięty sok z mrożonego szpinaku.

Warto korzystać z naturalnych składników i zabarwiać nimi nasze wypieki!

Ocena: 5.0/5. Oddano 3 głosy.
Please wait...