Foremki do masła

Baranek wielkanocny to podstawowy symbol obecny na każdym świątecznym stole, którego nie może zabraknąć w tradycyjnej święconce. W chrześcijańskiej kulturze stanowi on znak Chrystusa, który zmartwychwstaje i pokonuje grzech oraz śmierć. Maślany baranek jest elementem obowiązkowym podczas wielkanocnego śniadania w gronie rodzinnym, stanowiąc dodatek do pieczywa. Często decydujemy się na zakupienie go w sklepie, jednak własnoręczne przygotowanie go w warunkach domowych nie jest aż tak trudne, jeśli mamy odpowiednie foremki do masła.
Pokaż tylko:

Forma do masła BARANEK MINI

cena brutto: 22.60 zł
Dostępność: Powyżej 20 szt.  

Forma do masła BARANEK

cena brutto: 26.90 zł
Dostępność: Powyżej 20 szt.  

Forma do masła BARANEK 2

cena brutto: 29.90 zł
Dostępność: 13 szt.  

Forma do masła KWIAT

cena brutto: 29.90 zł
Dostępność: Powyżej 20 szt.  

Forma do masła KURCZAK

cena brutto: 29.90 zł
Dostępność: Powyżej 20 szt.  




Klasyczny baranek robiony jest zawsze z masła, choć spotykamy także baranki z ciasta, baranki z marcepanu czy z masy cukrowej. Cieszą one zwłaszcza najmłodszych, tak samo jak ucieszy ich rodzinna zabawa, jaką może stać się samodzielne wykonanie baranka. Wielkanocne formy do masła pozwolą w prosty sposób wyrzeźbić maślaną figurkę o idealnym kształcie. Przed przystąpieniem do tego zadania po raz pierwszy warto pamiętać, że drewniane formy wymagają zawsze zaimpregnowania jadalnym olejem. Przed umieszczeniem masła w formie z kolei musimy ją najpierw dobrze schłodzić w naczyniu z zimną wodą (zwykle przez około godzinę). Dopiero wtedy ostrożnie wypełniamy ją masłem i składamy szczelnie jej obydwie części. Gotowego baranka wyciągamy z formy bardzo delikatnie po ponownym schłodzeniu. Przydatnym trickiem, który niezwykle ułatwi nam wykładanie baranka bez obaw o jego uszkodzenie, jest uprzednie wyłożenie foremki wewnątrz folią spożywczą. Tradycyjne drewniane baranki do masła występują często także uzupełnione o foremki w kształcie kurczaków oraz innych zwyczajowych symboli Świąt Wielkanocnych. Baranek wyciągnięty z formy do masła wymaga jeszcze dekoracji – najczęściej dodajemy mu uszy, język i ogonek z liści bukszpanu oraz dołączamy oczy z dużych ziaren pieprzu czarnego. Tak przygotowany z pewnością stanie się uroczą ozdobą wielkanocnego koszyczka oraz naszej stołowej aranżacji. Znakomicie wyglądać będzie na talerzu w otoczeniu zdobionych jajek, udekorowany wielkanocną chorągiewką.



		
Ukryj
Koszt produktów:
Koszt dostawy od: 9.90 zł
Razem do zapłaty:
Darmowa dostawa Do darmowej wysyłki brakuje
jeszcze
Pytanie dotyczące produktu

Proszę podać adres e-mail lub numer telefonu

Kliknij aby zamknąć komunikat

Proszę poprawnie wypełnić pole
Kliknij aby zamknąć komunikat

Dziękujemy, zapytanie zostało wysłane